Politika

Izvještaj o napretku Crne Gore 17. aprila

Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore na putu ka EU biće objavljen 17. aprila, saznaje Pobjeda. Nakon Strategije o proširenju Zapadnog Balkana, koja je objavljena u februaru ove godine, ovo će biti drugi dokument koji će dati konkretna saznanja o tome šta je naša zemlja uradila, a šta tek treba da postigne na putu ka Evropi. 
Izvještaj o napretku Crne Gore 17. aprila
PobjedaIzvor

U posljednjem izvještaju o napretku, koji je objavljen u novembru 2016. godine, navodi se da je naša zemlja ostvarila određeni nivo spremnosti u borbi protiv korupcije, ali ta pojava i dalje je rasprostranjena u mnogim oblastima i nastavlja da bude ozbiljan problem države. Kako je tada ocijenjeno, napredak u poglavljima koja se tiču vladavine prava, koji se demonstrira vidljivim rezultatima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, nastaviće da određuje ukupan tempo pristupnih pregovora.

Nakon ovogodišnjeg izvještaja u aprilu, 18. maja slijedi samit u Sofiji, prvi nakon 15 godina i Solunskog samita. Bugarska je, kao zemlja koja predsjedava EU prvih šest mjeseci ove godine, već izrazila svoju ambiciju da pogura proces evropskih integracija Zapadnog Balkana, što je postavila kao jedan od prioriteta predsjedavanja. Takođe, ima kao cilj podsticanje dodatnih sredstava za region, više infrastrukturnih, energetskih i drugih projekata.

Portal Analitika