Društvo

Damjanović: Umrežavanje imperativ

Međunarodni institut za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi Crna Gora ne može pokrenuti sama, neophodna je regionalna saradnja, što je i temeljna ideja samog instituta, ali potrebna je i podrš- ka međunarodne zajednice, poručila je u razgovoru za Pobjedu ministarka nauke Sanja Damjanović.
Damjanović: Umrežavanje imperativ
PobjedaIzvor

Ona ističe da čak i mnogo razvijenije zemlje, kao što je Njemačka, potenciraju internacionalizaciju jer ne mogu sami da odgovore na globalne izazove.

- Zbog toga je na umrežavanju imperativ – naglasila je Damjanović.

Ministarka je sa svojim timom u posljednje dvije sedmice posjetila više političkih i naučnoistraživačkih adresa u Evropi, a cilj sastanaka je „pletenje“ infrastrukturne mreže za osnivanje međunarodnog instituta. Bez ove mreže nije moguće pokrenuti regionalni projekat i izgraditi, prvenstveno, kapacitete koji će činiti mladi istraživači i inovatori.

BRISEL

Četvrti sastanak donatorske podrške za Zapadni Balkan, koji je održan 13. marta u  Briselu, u organizaciji Regionalnog savjeta za saradnju, objašnjava sagovornica Pobjede, bio je veoma važan jer su na konferenciji bili i predstavnici Evropske komisije – komesari Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije Karlos Moedas i Generalnog direktorata za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

- Centralna tema bila je ekonomski razvoj regiona i već u prvom panelu početna tema bila je ekonomija bazirana na znanju, što je suština našeg regionalnog projekta – naglasila je Damjanović.

Ove sedmice će se održati drugi sastanak Upravnog odbora međunarodnog instituta u Tirani, kojim ona predsjedava, i na njemu će, kako je najavila, biti donijeta odluka koju od dvije opcije će odabrati – hadronska kancer terapija ili sinhrotronski izvor zračenja.

- Nakon toga, plan je da apliciramo za donatorska sredstva kod Evropske komisije, koja će biti usmjerena na izradu glavnog projekta. Ovdje, prije svega, računamo na finansijske instrumente iz programa Horizont 2020, kao i iz sljedećeg programa FP9. Očekujemo i specifično finansiranje koje će proisteći iz implementacije strategije proširenja Zapadnog Balkana – objasnila je Damjanović.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: D. Mijatović

Portal Analitika