Društvo

Brezovik kao regionalni centar zdravstvenog turizma

Bolnica u Brezoviku kod Nikšića decenijama gradi reputaciju ustanove koja u specifičnoj mikroklimi pruža izvanredne uslove za tretman oboljelih od plućnih bolesti. Mnogi su saglasni sa ocjenom da se radi o ustanovi koja je simbol profesionalizma i ljubaznosti kompletnog osloblja kada je generalno u pitanju crnogorskki zdravstveni sistem. Bolnica konstantno unapređuje svoj stručni kadar i opremu, a u planu je da u skorijoj budućnosti postane i regionalni centar zdravstvenog turizma.
Brezovik kao regionalni centar zdravstvenog turizma
Izvor

Osnovana 1951. godine kao lječilište za tuberkolozu, bolnica "Dr Jovan Bulajić" u Brezoviku je danas renomirana zdravstvena ustanova za dijagnostiku i liječenje svih plućnih bolseti. Izgrađena pored nekadašnjeg ljetnjikovca Blaža Petrovića, u posebnom prirodnom ambijentu, bolnica je decenijama unazada gradila reputaciju širom Eks-Ju prostora.

"Vrlo je specifična po tome što ima mikro klimu koja je fantastična. Ovdje imamo 56.000 kvadrata prostora šume za šetnju, a aero terapija je nešto što je vrlo bitno u liječenju oboljelih od plućnih bolesti", kazala je direktorica bolnice Gordana Reljić Televiziji Crne Gore.

U Brezoviku se liječe pacijenti iz čitave Crne Gore, ali i zemalja okruženja što bolnici daje reginlani značaj. Zbog svoje osobenosti, položaja i potencijala, 2012. godine dobila je nagradu za najperspektivniju bolničku ustanovu za razvoj zdravstvenog turizma i u tom će se pravcu, kaže Reljić, bolnica razvijati u narednom periodu.

"Išli bismo na projekat građenja neke zgrade koja bi služila i za liječenje i za oporavak pacijenata, u smislu turizma, kao što je u Igalu, gdje imate i hotelski dio ali se i koriste za ove usluge. To je neka koncepcija koju bi naravno slijedili", najavila je Reljić.

Ipak, ono što mnogi ističu kada se pomene Brezovik jeste osoblje i stručni kadar. Profesionalizam i ljubaznost sinonim su za Brezovik, opšti je utisak mnogih koji su tu boravili.

"Mi smo jedina bolnica koja u zadnjih sedam godina nije dobila nijednu tužbu od pacijenata", istakla je direktoica te zdravstvene ustanove.

Bolnica je opremljena nasavremenijim aparatima, a od nedavno je otovrena soba intezivne njege za plućne bolesnike. Nabavljen savremeni skener, a kompletiran je i projekat prilagođavanja objekata osobama sa invaliditetom.

Portal Analitika