Abiznis

Izdata 354 sertifikata za organsku proizvodnju

Monteorganica je od 2007. godine izdala ukupno 354 sertifikata za organsku proizvodnju, od čega 91 u prošloj.
Izdata 354 sertifikata za organsku proizvodnju
Mina biznisIzvor

Iz Monteorganice, koja je akreditovano sertifikaciono tijelo, su saopštili da proizvođači, da bi dobili sertifikat, moraju sprovoditi metode organske proizvodnje, odnosno ispuniti zahtjeve definisane Zakonom o organskoj proizvodnji, podzakonskim aktima i ispoštovati pravila postupka sertifikacije.

„Ispunjavanje tih kriterijuma sertifikaciono tijelo provjerava redovnim i vanrednim kontrolama i na osnovu rezultata donosi konačnu odluku o sertifikacionom statusu proizvodnje odnosno proizvoda“, kazali su iz Monteorganica.

Zakon o organskoj proizvodnji i podzakonska akta su, kako su naveli, usaglašeni sa odgovarajućom evropskom regulativom, dok se sistem kontrole i sertifikacije sprovodi u skladu sa međunarodnim standardom.

„To znači da naši proizvođači podliježu istim pravilima kao i organski proizvođači koji su prisutni na evropskom tržištu, kako u smislu same proizvodnje tako i u pogledu kontrole i sertifikacije“, kazali su predstavnici Monteorganica.

Oni su naveli da je veći izazov za crnogorske proizvođače ispunjavanje zahtjeva Zakona o bezbjednosti hrane, što je uslov da se proizvodi mogu stavljati u promet, nezavisno od toga da li su organski ili konvencionalni.

„Još je veći izazov za naše proizvođače da u kontinuitetu obezbijede potrebne količine proizvoda za evropsko tržište“, ocijenili su u Monteorganica.

U tom sertifikacionom tijelu smatraju da organska proizvodnja u Crnoj Gori polako, ali sigurno dobija veći značaj.

„Primjetna je potražnja za organskim proizvodima koji su prisutni u većim marketima, dok se prodaja dijelom obavlja i sa 'kućnog praga' i putem interneta. Šansu za plasman organskih proizvoda u toku turističke sezone već su prepoznali i iskoristili pojedini proizvođači“, dodali su predstavnici Monteorganica.

Oni su kazali da su subvencije i dalje najznačajnji motiv za bavljenje organskom proizvodnjom, koje se svake godine opredjeljuju Agrobudžetom.

„Značajna olakšica organskim proizvođačima je i činjenica da su usluge kontrole i sertifikacije koje sprovodimo besplatne, što nije praksa u regionu niti u Evropskoj uniji (EU). Sve to govori o značaju koji je dat organskoj proizvodnji u prethodnom periodu, a ista praksa se nastavlja“, kazali su iz Monteorganica.

Sudeći po konstantnom rastu broja registrovanih organskih proizvođača iz godine u godinu, može se zaključiti da zainteresovanost za taj vid proizvodnje postoji.

Znanje proizvođača o metodama organske proizvodnje različito je od slučaja do slučaja.

„Pojedini proizvođači vrlo brzo usvajaju nove prakse i brže se prilagođavaju propisanim pravilima. Svakako da postoji i određen broj proizvođača kojima treba više vremena da se prilagode pravilima organske proizvodnje što nije neuobičajeno. Kroz slična iskustva su, samo ranije, prolazili i proizvođači u EU i okruženju“, objasnili su predstavnici Monteorganica.

Oni su saopštili da je zbog toga zakonom propisan obavezan prelazni period u organskoj proizvodnji..

Portal Analitika