Društvo

Skadarsko jezero otima „fabriku hrane“

– Nigdje u Crnoj Gori kao u Zetskoj ravnici voda ne otima toliko plodne zemlje. Posebno su velike površine poljoprivrednog zemljišta ugrožene poplavama Skadarskog jezera, više od 14.000 hektara.Takođe, neposredno ili posredno ugroženo je blizu 15.000 stanovnika. Ne zaboravimo, poplave 2010. godine državu su koštale više od 20 miliona eura. To su osnovni razlozi zbog kojih projekat regulacije Skadarskog jezera treba da bude u vrhu državnih prioriteta, a ne tema koja se aktuelizuje samo kad tom području zaprijeti povišen vodostaj – kaže hidrolog prof. dr Mihailo Burić.
 Skadarsko jezero otima „fabriku hrane“
PobjedaIzvor

On ističe da nezavisnost države, između ostalog, zavisi i od toga da li sama može da obezbijedi hranu, te da Crnoj Gori fali fabrika hrane.

– Hrana je strategijski proizvod svake zemlje, a zemljišta ,,fabrike hrane“. Crna Gora ima poljoprivrednih površina 0,31 ha/stanovniku, ali obradivih svega 0,09 ha/stanovniku! Zato priobalna zona Skadarskog jezera ne smije biti zaobiđena u strategiji razvoja proizvodnje hrane – ističe Burić, inače član međudržavne Komisije za Skadarsko jezero, Crna Gora – Albanija.

PROJEKAT

Plavna zona Skadarskog jezera zahvata površinu od 14.000 hektara. Nakon velike poplave 2010. godine povećana je još 30 kvadratnih kilometara. - Na oko 4.000 hektara sezonski plavljenog zemljišta veoma dobrih hemijskih i fizičkih svojstava, nakon izgradnje drenažne mreže, može se pokrenuti efikasna poljoprivredna proizvodnja, bez posebnih agromelioracija. Ostalih 10.000 hektara plavnog terena treba zaštititi od plavljenja. Zemljišta se takođe mogu privesti kulturi i ,,osposobiti“ za biljnu proizvodnju. Nakon uspostavljanja posebnog plodoreda sa češćim dubokim oranjem, naročito u ljetnjem periodu, i uzgajanjem okopavina bez navodnjavanja, stvoriće se uslovi za intenzivnu aeraciju zemljišta i oksidaciju redukovanih jedinjenja. Uz primjenu tog modela mogu se uspješno uzgajati najosjetljivie vrste voća i vinogradi. Dakle, regulacijom Skadarskog jezera obezbijediće se nova poljoprivredna površina, tako što neće biti plavljena – uvjeren je Burić.

Projekat je, tvrdi on, prihvatljiv, ne samo zbog toga što sprečava štetne uticaje poplava već i zato što je isplativ. - To se može sagledati na osnovu vrijednosti od vode oslobođenog zemljišta koje, prema aproksimaciji, može da iznosi oko 1.700.000.000 eura (17.000 ha po cijeni od 10e/m2) – upozorava Burić.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika