Društvo

Za Sveti Stefan radiće poseban sanacioni plan

Ublažavanje posljedica neplanske gradnje na Svetom Stefanu zahtijeva hitan i poseban tretman kroz donošenje posebne studije ili programa sanacije i zaštite, ocijenili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, navodeći da je planska regulacija na tom prostoru izostala jer na opštinskom nivou tokom dugog perioda nijesu preduzete adekvatne i neophodne mjere.
Za Sveti Stefan radiće poseban sanacioni plan
PobjedaIzvor

- Obaveza izrade ove studije bila je propisana opštini Budva, a ovo ministarstvo isticalo je spremnost da pruži stručnu podršku pri daljem studijskom tretmanu ove lokacije.

Izradi studije se, međutim, nije pristupilo. Ukoliko opština Budva i dalje ne bude iskazivala zainteresovanost za bavljenje ovim problemom, Ministarstvo će tu obavezu preuzeti prilikom izrade novog plana generalne regulacije, koji se radi za teritoriju Crne Gore i koji će, samim tim, tretirati i ovu lokaciju – naveli su iz Ministarstva u odgovoru na pitanje Pobjede što se konkretno može učiniti da se ublaži postojeće stanje.

Kako ističu, u svakoj varijanti, rješenja iz studije predstavljaće baznu dokumentaciju za izradu novog regulacionog planskog dokumenta, koji će dalje definisati neophodne planske parametre i smjernice za sanaciju na ovom prostoru.

Obuhvat studije sanacije i zaštite treba uskladiti sa granicama urbanistički degradiranog prostora, što podrazumijeva čak i šire sagledavanje od prostora DUP-a Sveti Stefan – kažu iz Ministarstva.

PRIJETNJA PROSTORU

Naveli su da tendencija gradnje na tom prostoru rezultira vrlo nepovoljnim ishodima, koji prijete gubljenjem komparativnih prednosti ovog jedinstvenog područja na turističkom tržištu.

- Zbog toga je Ministarstvo u prethodnom periodu u više navrata opštinu Budva obavještavalo da je neophodno, s njihove strane, što prije pokrenuti istraživačku i programsku podršku realizaciji budućeg detaljnog plana, kako je i bilo predviđeno GUPom koji je tretirao ovaj prostor. Narušavanje javnog interesa, odnosno privatizovanje javnog prostora bez odgovarajuće naknade, degradacija arhitektonskog i pejzažnog ambijenta, prevelika gustina izgrađenosti, onemogućavanje postavljanja odgovarajuće tehničke infrastrukture, u prvom redu saobraćajne, povećanje seizmič- kog, ekološkog i drugog rizika, zakrčenost prostora tokom glavne turističke sezone, itd. su problemi koji su na ovom prostoru evidentni i koje treba urgentno rješavati – kažu iz Ministarstva.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika