Politika

Goati: Za 20 godina neće ostati više od deset partija

Crna Gora ima 52 registrovane aktivne političke partije, a iz Registra političkih stranaka, od njegovog postojanja, izbrisano je njih 16 – saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva javne uprave.
Goati: Za 20 godina neće ostati više od deset partija
PobjedaIzvor

 Profesor političkih nauka Vladimir Goati za Pobjedu kaže da je taj broj partija „veoma mnogo za Crnu Goru“, ali da će ih za 20-ak godina ostati svega pet do deset.

– Mnoge od tih partija su „fikusi“ i građani su već digli ruke od njih. Te partije biće izbrisane iz registra. Doći će vrijeme kada će samo njih pet ili deset moći da računaju na državni budžet i one će opstati – kazao je Goati. On je istakao da „poplava“ političkih partija nije specifična samo za Crnu Goru.

– Nije ta pojava nešto novo u odnosu na postkomunističke zemlje. To je pokušaj pojedinaca, često neopravdan, da oni daju neku novu viziju, novi program koji baš niko nije ponudio. Još je to herojski period demokratije i pojedinci misle da baš oni nude spasonosno rješenje. Pretpostavljam da će se za 20-ak godina tosmiriti – rekao je Goati.

Prema njegovim riječima, 52 partije su mnogo za državu koja ima oko 650.000 stanovnika. – Ako je broj glasača oko pola miliona, onda praktično imate jednu partiju na oko deset hiljada stanovnika, što je jako puno. Ali, ne treba zaboraviti da je to proces u kojem neke partije odumiru, dok neke nastaju – kazao je Goati.

Posljednja partija, i jedina u ovoj godini koja je registrovana u Crnoj Gori je Prava Crna Gora, čiji je predsjednik Marko Milačić. Ta stranka je upisana u Registar političkih partija 6. februara ove godine. Tokom prošle godine registrovane su Novska lista Herceg Novi, Demokratski savjet Albanaca, kao i Ujedinjena Crna Gora.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika