Abiznis

MONTENEGROBERZA: Promet četiri puta veći

Pad indeksa i četiri puta veći promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je parlament usvojio rebalans ovogodišnjeg državnog budžeta, kako bi se stvorile pravne pretpostavke za prijevremni otkup dijela akcija italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi (EPCG).
MONTENEGROBERZA: Promet četiri puta veći
MinaIzvor

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je dva odsto na 809,74 poena, a MONEX 1,4 odsto na 10.455,98 bodova.

Promet je iznosio 658,45 hiljada EUR i bio je 4,4 puta veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu, realizovanom kroz 75 transakcija, imale su akcije Željezničke infrastrukture (ŽICG), 58,1 odsto.

Na Montenegroberzi je u ponedjeljak na aukciji prodato 2,7 miliona akcija ŽICG za ukupno 382,56 hiljada EUR, odnosno 14,1 cent po jednoj.

Aukcija za prodaju dionica Luke Bar, Crnogorskog Telekoma, Societe Generale Montenegro banke i ŽICG održana je na osnovu odluke Odbora direktora Montenegroberze i po zahtjevu Bull and Bear BDIS iz Podgorice. Aukcije za prodaju akcija tih kompanija, po nešto višim cijenama, bile su zakazane i za 5. februar, ali nije bilo interesovanja.

Značajan udio u sedmičnom prometu na berzi imale su i akcije Hipotekarne banke. Najprije je u utorak prodato 950 akcija banke za 95 hiljada EUR, dok je u srijedu prodato još 1,05 hiljada za 105 hiljada EUR. Cijena jedne dionie iznosila je 100 EUR.

Gubitke na berzi ove sedmice su zabilježile akcije EPCG 11,4 odsto na 3,1 EUR, Crnogorskog Telekoma 3,7 odsto na 1,54 EUR, Rudnik uglja 1,3 odsto na 5,91 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema blago na 69,78 centi.

Rasle su akcije Luke Bar 8,3 odsto na 25,99 centi, Hotelske grupe Budvanska rivijera 2,4 odsto na 6,5 EUR i Jugopetrola neznatno na 11,6 EUR.

Trgovano je i akcijama Ulcinjske rivijere i Poslovno logističkog centra Morača, koje su sedmicu završile na 6,8 EUR, odnosno dva EUR. Trgovano je i dionicama Zetatransa i Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG, koje su u petak koštale 55 centi, odnosno 9,5 centi. 

Promet akcijama fondova iznosio je 2,87 hiljada EUR. Trgovano je akcijama Trenda, koji su na sedmičnom nivou oslabile 1,2 odsto na 8,11 centi, kao i dionicama Atlasmonta i HLT fonda, koje su u petak koštale 2,76 centi i 0,06 centi. 

Sedmicu je, između ostalog, obilježila prodaja kompanije Telenor PPF grupi, kao i prihvatanje ponude za kupovinu bjelopoljske Bjelasice Rade.

Predstavnici Telenor grupe potpisali su sa PPF grupom ugovor o prodaji poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope za 2,8 milijardi EUR. Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdere tehničkih usluga Telenor Common Operation. 

Portal Analitika