Kultura

How to Get Away with Murder, S04: Kako se izvući iz usisivača

Dok priča odmiče, otkrivaju se brižljivo čuvani djelići slagalice. Ipak, pojedini komadići još fale. „Njen sin je tu!“, kaže Frenk u finalu, gledajući zgodnog tamnoputog mladića. Čiji sin? Prokletstvo... Ponovo smo na početku!
How to Get Away with Murder, S04: Kako se izvući iz usisivača
ObjektivIzvor

Ovo nije ono što ste mislili da jeste! Serija „How to Get Away with Murder“ nije samo još jedna krimi priča začinjena akcijom, leševima i detektivskim zavrzlamama. Predati se ovom serijalu znači ući u pakleni začarani krug psihopata, sociopata, zavisnika, osumnjičenih, nevinih i krivih što ruše svako pravilo, ubijaju moral i grizu za slobodu. Ako već godinama pažljivo pratite Analis Kiting (Vajola Dejvis) i njen (ne)pravdoljubivi tim, onda možemo da vas zamislimo kako sjedite sklupčani u ćošku poslije finala četvrte sezone i ponavljate: „Kako da se izvučem iz ovog usisivača!?“

Crna boginja

Srozaj ugled svjedoka, nađi novog osumnjičenog, sahrani dokaz. Recept za bježanje od pravde Analis Kiting, ugledne advokatice i profesorice Univerziteta Midlton, nije se mnogo promijenio od 2014. kada je serija startovala na TV mreži ABC. „How to Get Away with Murder“ još je zarazna bolest koja trese male ekrane - a lijeka nema, niti iko pomišlja na njega.

Ni gledaoci koji ne vole serije posvećene svijetu prava i kriminala nemaju šansu da umaknu usisivaču glumačke boginje, Vajole Dejvis. Ako je Meril Strip bijela, onda je Vajola definitivno crna kraljica glume. Neverbalnom komunikacijom, ali i dikcijom i bojom glasa koju nikada nećete zaboraviti, ruši sve pred sobom u ulozi Analis Kiting.

02-gabrijel

Većina glumaca izgleda blijedo pored Vajole, iako se ne zna koji je bolji od koga. No, niko od njih nema šanse pored Dejvis koja je u jednom trenutku advokatica zavidne reputacije i idol svih studenata, a u drugom ojađena ćerka dementne majke, oličenje slabosti tijela i uma, osušena krinka sa elegantnom perikom što vješto sakriva njeno pravo ja.

Mreža podmetačina

Scenario oslonjen na nehronološko prikazivanje i fenomenalna montaža snažno doprinose karakterizaciji likova i identifikaciji sa Analisinom petorkom - Mekejlom, Lorel, Konorom, Ašerom i Oliverom.

Različiti, a opet slični, ambiciozni, samouvjereni i istovremeno nesigurni, pametni i budalasti u isti mah – oni su spremni na sve da bi uspjeli u svijetu prava. Međutim, pored nestabilne Analis, umišljenog Frenka i lukave Boni, njihove ličnosti se cijepaju do ludila. Svaki lik u jednom momentu puca po šavovima – i upravo tada slijedi najbolja moždana vrteška! Sve što su ikada željeli pada u vodu, kada je važno samo izvući se iz mreže podmetačina, okrutnih malverzacija i osionih prevara.

03-ajzak

Nemislosrdni zapleti i „čekalice“ zbog kojih biste sve razbili, ne štede ni najprisebnijeg gledaoca. Nije neobično da jedan od glavnih likova strada, niti da se najsimpatičnija slatkica preobrazi u gnusnog zločinca. Nikada ne znate sigurno ko je Justicija, Juda, Brut, Raskoljnikov, sveti mudrac ili nedužna figura. Ipak, poslije spinovanja mozga i pobune protiv mučnog komplikovanja radnje, dobijate katarzu, opravdanja i odgovore.

Nepotpuna slagalica

Žene su definitivno bile glavni stubovi vrtoglave četvrte sezone. Sluđena, nježna Lorel bila je spremna da goni čak i rođenog oca kako bi istjerala pravdu i osvetila se zbog ljubavi. Bistrica Mekejla, stub „kruga povjerenja“, pogazila je sve što je postigla da bi zaštitila prijatelje.

Trudeći se da iskorači iz sjenke, sirota Boni nanosila je bol i sebi i gospođi Kiting dok nije shvatila da je Analis njena najveća podrška. U igru mačke i miša uključene su i neumoljiva Mekejlina šefica Tigan i Olivija Poup, zahvaljujući kojoj je crna boginja briljirala u Vrhovnom sudu i darovala nam jednu od najupečatljivijih scena od početka.

Dok serija odmiče, otkrivaju se brižljivo čuvani djelići slagalice. Ipak, ni sada, nakon finala četvrte sezone, nemamo kompletnu sliku. „Njen sin je tu!“, kaže Frenk, gledajući zgodnog tamnoputog mladića koji se prijavljuje na studije prava. Čiji sin? Prokletstvo... Ponovo smo na početku!

04-ekipa

Ko je Gabrijel? Što muti Frek? Je li Ajzak stvarno ozdravio i što će biti sa njim i Analis? Gdje je Lorelina majka? Zašto Lorel ima ogrebotine? I pobogu, što se dogodilo sa Mekejlom? „Želim da budem kao ona!“ – govorila je ova ambiciozna djevojka u pilot epizodi. Na kraju četvrte sezone, nakon što je prodala nevinog čovjeka zbog lične koristi, sve su prilike da joj se želja ostvarila. Učenik je nadmašio učitelja. Samo... Profesorica nije baš tako savjetovala.

Duga borba

Na kraju četvrte sezone Analis je dokazala da pravda nema alternativu. Pokazala je da SAD nije zemlja snova, već država u kojoj se obojeni ljudi i dalje tretiraju drugačije od bijelaca. Očistila se od votke, vratila advokatsku dozvolu i povjerenje javnosti i ponovo se približila Frenku, Boni i ostalim prijateljima. Ana Me ponovo je postala Analis - inicijatorka promjena i hrabra, beskompromisna rušiteljka predrasuda.

05-boni

Sada ostaje da vidimo koji će naredni potez odigrati naša ekipa kada do njih dopre saznanje da je nečiji sin (čiji!?) stigao u grad. Do tada molimo Pitera Novalka da snimi petu sezonu brzinom svjetlosti, makar ajfonom, kako je izjavio. U suprotnom, ne znamo na što fanovi serije mogu da budu spremni. Možda probaju da ubiju TV i izvuku se nekažnjeno!

Milena ČAVIĆ

FOTO: ew.com / bustle.com / howtogetawaywithmurder.wikia.com

Portal Analitika