Politika

Ne pominje EU, protiv NATO-a je i traži referendum

Predsjednički kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić nije se u svom programu izjasnio o ključnom spoljnopolitičkom prioritetu države - članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, dok je ponovio svoj negativan stav prema pristupanju naše države NATO savezu.
Ne pominje EU, protiv NATO-a je i traži referendum
PobjedaIzvor

To je navedeno na zvaničnoj veb stranici Mladena Bojanića (www. mladenbojanic.me) na kojoj je predstavljen program i buduće djelovanje predsjedničkog kandidata.

PARTNERSTVO ZA MIR

- Predsjednički kandidat Mladen Bojanić je smatrao da je Partnerstvo za mir obostrano optimalan odnos Crne Gore i NATO, navodi se u dokumentu kojim je predstavljena kandidatura Bojanića. Od političkih grupacija koje su podržale Bojanića sve četiri se, makar programski, zalažu za članstvo Crne Gore u EU, dok je jedino GP URA formalno podržavala članstvo Crne Gore u NATO, ali se njeni poslanici nijesu pojavili na Skupštini kada se odlučivalo o ratifikaciji Sporazuma o pristupanju Sjevernoatlantskom savezu.

Demokratski front je ranije preko svojih ključnih konstituenata, Nove Andrije Mandića i DNP-a Milana Kneževića, najavio da će kada dođu na vlast preispitati članstvo Crne Gore u NATO, dok je lider Demokrata Aleksa Bečić najavio mogućnost raspisivanja referenduma, ,,ako to budu tražili građani“.

SNP se o potencijalnom preispitivanju članstva u NATO nije izjašnjavala. Bojanić se u svom programu nije izjašnjavo ni o pitanju članstva Crne Gore u EU, ali je, dok je bio aktivan kao predsjednik pokreta „Otpor beznađu“ iznosio euroskeptične stavove.

U programu se založio za čestu primjenu instituta referenduma. - Smatram da za sva relevantna i pitanja od opšteg interesa, konačni sud treba da daju građani. Zbog toga ću u potpunosti koristiti pravo predsjednika da, u ime građana, od Skupštine zatražim raspisivanje referenduma kada se odlučuje o prodaji državne imovine i drugim pitanjima od nacionalnog interesa, piše u programu Bojanića.

PARTIJSKE POLITIKE

On navodi i da „zastupa svoje stavove i namjere“, ograđujući se na taj način od programa partija koje su ga podržale. - Ne zastupam partijske politike. Nestranački sam kandidat kojeg je podržalo 80 odsto poslanika opozicije. Kandidat sam svih građana koji žele demokratske promjene. Zalažem se za suštinsku demokratiju i društvo bez korupcije i nepotizma.

S tim ciljem boriću se protiv vještačkih monopola, zarobljenih institucija, ekonomskog i sveopšteg propadanja, iskrivljenih vrijednosti i licemjerstva, kršenja ljudskih prava i slobode i diskriminacije po bilo kom osnovu, navodi se u programu. Bojanić u programu ističe i da ne dijeli ljude po vjeri, naciji, jeziku, ideologiji, političkim opredjeljenjima ili bilo kojem drugom svojstvu.

 - Crnu Goru vidim kao zajedničku kuću u kojoj ima mjesta za sve. Neću da se udvaram nikome, ni većini ni manjini, ni desnima ni lijevima, jer mi ne smeta ni većina ni manjina, ni lijevi ni desni. Jednako se prijatno osjećam u društvu sa bilo kojim od njih. Kao predsjednik, staviću svoja ustavna i zakonska ovlašćenja u službu svih građana. U nadležnosti predsjednika je, između ostalog, predlaganje čelnika regulatornog tijela koje nadzire održavanje stabilnosti finansijskog sektora. Za tu poziciju predložiću isključivo stručno lice koje ispunjava profesionalne i etičke kriterijume.

Na taj način ćemo, uz profesionalizaciju i departizaciju institucija, postići monetarnu i finansijsku stabilnost, kao i funkcionalni bankarski sistem, navodi se, između ostalog, u programu Mladena Bojanića.

Portal Analitika