Društvo

Tašić: Pokušaj zaustavljanja debate o plagijatu

 Onemogućen pristup tumačimo kao pokušaj zaustavljanja svake dalje debate i informisanja aktera civilnog sektora o tekućem plagijatu Centra za građansko obrazovanje ZMUC-ovog autorskog projekta „Muzej korupcije“ - saopštili su iz ZMUC-a




Tašić: Pokušaj zaustavljanja debate o plagijatu
Portal AnalitikaIzvor

Nevladina organizacija Zemunski mali umjetnički centar iz Beograda, poslije više godina, izbačen je, 6. marta, sa mjel liste Centra za razvoj nevladinih organizacija, bez ikakvog objašnjenja.

Kako su saopštili iz ZMUC-a, oni su se zvanično obratili direktorici CRNVO Ani Novaković i zatražili da im saopšti razloge za brisanje adrese - zmuc@zmuc.org, ali nijesu dobili odgovor.

- Onemogućen pristup tumačimo kao pokušaj zaustavljanja svake dalje debate i informisanja aktera civilnog sektora o tekućem plagijatu Centra za građansko obrazovanje ZMUC-ovog autorskog projekta „Muzej korupcije“ - saopštili su iz ZMUC-a.

Pobjeda je 8. marta objavila da će ZMUC, zajedno sa autorskim timom „Muzeja korupcije“, tužiti CGO ukoliko bez navođenja izvora iskoriste njihove autorske radove objavljene na sajtu muzejkorupcije.org, jer je, kako tvrde, ova NVO zloupotrijebila originalni koncept njihove ideje kada su nazvali svoj projekat ,,Smjestimo korupciju u muzej!“.

Kako je tada kazala direktorica ZMUC-a Vesna Tašić, CGO je kroz projekat ,,Smjestimo korupciju u muzej!“ preuzeo njihovu ideju što, kako su naglasili, ne priliči nekome ko se bori protiv plagijata. 

Iz CGO-a su optužbe da su plagijatori ocijenili neutemeljenim konstrukcijama koje, kako tvrde, Goran Denić (umjetnički direktor Muzeja korupcije) i Tešić koriste ,,iz njima dobro znanih motiva i u ne slučajno odabranom trenutku, a da bi ugrozili ugled ove NVO“. Poručili su i da neće komentarisati ovaj slučaj, te da će pravdu zatražiti na sudu.

Iz ZMUC-a su u srijedu saopštili da je CRNVO nesamostalna organizacija i da su „aktivnosti na utvrđivanju zloupotrebe autorskih prava u projektu 'Smjestimo korupciju u muzej!' usmjerene na dobijanje originalne aplikacije spornog projekta od Generalnog direktorata evropske komisije, budući da je CGO nikada nije objavio na svom sajtu“.

Najavili su da će u ponedjeljak na Filozofskom fakultetu u Beogradu, u sklopu predavanja „Devet života kustosa“, predstaviti originalni koncept „Muzeja korupcije“ studentima istorije umjetnosti kroz najnoviji eksponat Selfie - nove akvizicije koji problematizuje plagijat kao koruptivnu praksu. 

- Virtuelni Muzej korupcije (www.muzejkorupcije.org) u aprilu će biti predstavljen i u Kijevu na 2018 Advocate Europe: Idea Challenge Camp, kao jedna od 30 ideja koje su ušle u uži izbor u konkurenciji od 475 pristiglih prijava ove godine. Nezavisna kustoskinja dr Maja Ćirić i umjetnički direktor „Muzeja korupcije“ Goran Denić tom prilikom će predstaviti i „Smjestimo CGO u Muzej korupcije!“. Sa slučajem plagiranja „Muzeja korupcije“ do sada su upoznati Delegacija EU u Crnoj Gori, Evropska komisija, Desk kreativne Evrope u Briselu i Beogradu i Upravni odbor „Muzeja korupcije“ - podsjetili su iz ZMUC-a.

Pobjedi su ranije iz Delegacije Evropske unije u Podgorici saopštili da „sa pažnjom prate ovaj slučaj“, ali nijesu precizirali kakve preporuke su dali ZMUC-u.

CGO je nevladina organizacija koja godinama ukazuje na plagijarizam, a na njihovu inicijativu u posljednje izmjene Krivičnog zakonika uvedeno je krivično djelo plagijat. 

Portal Analitika