Društvo

Policija ispituje ima li masovne grobnice u Nikšiću

Policija je počela da istražuje da li na području Nikšića postoji masovna grobnica iiz Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.
Policija ispituje ima li masovne grobnice u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Dnevni list “Dan”, krajem februara 2018, objavio je tekst o navodnom postojanju masovne grobnice koja datira, prema pretpostavkama, iz perioda Drugog svjetskog rata.

“Uprava policije u odgovoru Savjetu obavijestila je da je shodno zahtjevu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici za preduzimanje potrebnih mjera, predmet Ktr.Br. 293/18 od 27.02.2018 godine, pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije naložio službenicirna Centra bezbijednosti Nikšić preduzimanje određenih službenih mjera i radnji s timu vezi”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje u odgovorima Uprave policije, zbog značaja i važnosti kvalitetne obrade lica mjesta, posebnih uslova za vršenje uviđaja i zahtjeva za kvalitetno izuzimanje svih predmeta i tragova, naloženo je da službenici Centra bezbijednosti Nikšić i Forenzičkog centra u Danilovgradu kvalitetno obezbijede lice mjesta, zajednički donesu plan aktivnosti i održe radni sastanak sa Višim državnim tužiocem Suzanom Milić u cilju što bolje pripreme, sagledavanja potreba za angažovanjem drugih specijalizovanih službi i lica (speleologa, vatrogasne službe, gorske službe spasavanja, geologa, antropologa i sl.) i otklanjanja svih eventualnih nejasnoća, kako bi na kvalitetan način sproveli uviđajne mjere i radnje na lokalitetu jame „Kotor" - Opština Nikšić i propisno izuzeli pronađene predmete i tragove.

Kako su aktivnosti na pripremi i samom vršenju uviđaja sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici u toku, a samo vršenje uviđaja, izuzimanje predmeta i tragova, propisno odlaganje ljudskih kostiju i vršenje DNK analize istih zahtijeva određeno vrijeme, o svim preduzetim mjerama i radnjama ćemo Vas informisati pisanim putem, po završetku aktivnosti, zaključuje se u odgovorima Uprave policije Savjetu.

Savjet je tražio odgovore od policije na zahtjev Srpske televizije, a saopštenje je dostavljeno i Portalu Analitika.

FOTO: www.in4s.net

Portal Analitika