Društvo

Hladno do sjutra popodne, temperature deset stepeni niže od normale

Izuzetno hladno vrijeme za ovo doba godine potrajaće do sjutra popodne kada se očekuje rast temperature kao i prestanak padavina. Već u nedjelju veče očekuje se opet kiša, koja će padati i tokom sedmice.
Hladno do sjutra popodne,  temperature deset stepeni niže od normale
Portal Analitika/PobjedaIzvor

Snijeg je danas padao u većem dijelu Crne Gore a susježnjice je bilo i u Podgorici.

Kako je za Pobjedu saopštio direktor Hidrometeorloškog zavoda Luka Mitrović, vrijeme je netipično za početak proljeća, a temperatura odstupa za 10 stepni od klimatske normale.

Mitrović kaže da to nije neuobičajena pojava, bar ne u posljednjih 20 godina, jer je doš- lo do klimatskih promjena. - Skoro svake godine imamo ovakve situacije. Zima se faktički produžila na proljeće isto kao što i u jesen imamo ljetnje karakteristike. Sve je to posljedica klimatskoh promjena. Na takvom smo podneblju gdje se smjenjuju različiti klimatski tipovi - objasnio je Mitrović, navodeći primjer kada je prije desetak godina na Žabljak u junu bilo snijega čak do 20 centrimetara.

On je naglasio i da je ova godina bila hidrološki veoma bogata i da su padavine daleko iznad normale. - Imali smo ekstremno velike padavine koje se sada izlučuju na području Cetinja, Nikšića, Podgorice i Kolašina, ali i ostalih područja Crne Gore – rekao je Mitrović, ističući da se to odrazilo na ukupan hidrološki ambijent, odnosno da su vodostaji dostigli visok nivo.

Mitrović kaže i da se ovih dana zahvaljujući sjevernom vjetru ne očekuje drastičniji porast vodostaja na Skadarskom jezeru.

Portal Analitika