Politika

NATO stalna grupa brodova SNMG-2 uplovila u Luku Bar

NATO stalna grupa brodova (SNMG-2), u čijem sastavu se nalaze brod Kraljevske Mornarice Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske HMS „Duncan“ (D-37), u ulozi komandnog broda i brod Kraljevine Španije SPS „VICTORIA“ (F-82), uplovila je u jutros u luku Bar.  SNMG -2 će boraviti u posjeti Crnoj Gori do 26. marta.
NATO stalna grupa brodova SNMG-2 uplovila u Luku Bar
Portal AnalitikaIzvor

Nakon uplovljenja, u Komandi Mornarice VCG upriličen je prijem za komandanta Grupe, komodora Majka Atlija (Mike Utley) i ostale komandante kod zamjenika komandanta Mornarice VCG, kapetana fregate Jusufa Jonuza.

HMS „Duncan“ (D-37) je razarač, u operativnoj upotrebi je od 2013. godine. Brod je dužine 152,4 m, širine 13,8 m, deplasmana (max.) 8.500 t, gaza 7,4 m, a maksimalna brzina koju postiže je 30 čvorova. 

SPS „VICTORIA“ (F-82) je fregata, u operativnoj upotrebi od 1987. godine. Brod je dužine 137,7 m, širine 14,3 m, deplasmana (max.) 4.445 t gaza 7,5 m
a maksimalna brzina koju postiže je 30 čvorova. 

U toku posjete brodova planiran je niz zajedničkih aktivnosti pripadnika tri mornarice i organizovan obilazak kulturnih znamenitosti Crne Gore za goste.

Misija ove grupe brodova je održavanje plovnih puteva u Sredozemnom moru.

Portal Analitika