Kultura

MARAŠ: Sviraj to opet, kralju

Legendarni bubnjar Dejv Vekl svira u junu u Crnoj Gori. Osim njega, dolaze i njujorški basista Riči Guds, koji je upetljao prstiće u radove Ališe Kiz, Vitni Hjuston i Peti Ostin, kao i Rejmond Rej Angri, jedan od najtraženijih američkih klavijaturista, poznatiji kao Mister Goldfinger. Otkud znam, valjda će svirka biti na nivou .




MARAŠ: Sviraj to opet, kralju
Objektiv/PobjedaIzvor

Listam pjesme na Jutjubu i nalijećem na jednog od legendarnih bubnjara. Ime mu je Dejv Vekl. Pamtim ga od svojih muzičkih početaka. Tako je dobro „lomio“ parne taktove, a s onim neparnim, koji nama na balkanskim prostorima nijesu nepoznati, poigravao se sa lakoćom koju i sada imam pred očima.

Stare VHS trake tanjile su se od preslušavanja Korijinog akustik, pa malo elektrik benda. Vekl je svirao u oba. Nastupao je sa mnogo poznatih džez, čak i pop muzičara i izvođača, tako da je njegovo gostovanje bilo gdje u svijetu svojevrsni raritet i ono što kažu – događaj za ne propustiti. Iako muzika nije trka na 100 metara, Vekl je zaslužio mjesto na listi najboljih 25 bubnjara svih vremena. Malo li je.

*****

Dragi moji objektivci i objektivke, imam lijepe i korisne informacije za sve veći broj ljubitelja džez muzike u Crnoj Gori. Pretpostavljate, polako najavljujem treće izdanje već ustoličenog Made in New York Jazz Festivala, čije će ovogodišnje izdanje održati od 15. do 17. juna u Tivtu i Podgorici.

Takođe, khm khm, molim za malo pažnje - najavljujem i dolazak gorepomenutog umjetnika Dakle, širite dalje, to nekoga sigurno zanima – Dejv Vekl u junu svira u Crnoj Gori.

Osim njega, u našu zemlju dolazi i legendarni njujorški basista, studijski muzičar Riči Guds, koji je upetljao prstiće u radove Ališe Kiz, Vitni Hjuston, Peti Ostin, grupe Menhetn Transfer i tako dalje. Otkud znam, valjda će svirka biti na nivou. Šalim se, narode. Ko voli dobru muziku, taj ne smije da propusti ovaj drum&bass švedski taulin.

Da ne bude sve za ljubitelje basa i ritma, da nešto počastim i sebe: istim prevozom u Crnu Goru stiže i Rejmond Rej Angri, jedan od najtraženijih američkih klavijaturista i producenata, posebno u pop muzici. Iz nekog razloga, koji se nekako sam nameće, u muzičkom biznisu počastili su ga nadimkom Mister Goldfinger. Saradnje sa Robijem Vilijamsom, Džoš Stoun, Esperancom Spalding, Melani Fionom, pa čak i sa popularnom planetarnom pop ikonom Kristinom Agilerom, svakako sugerišu da je riječ o ozbiljnom muzičaru.

*****

Uz njih, ovog juna u Crnoj Gori nastupiće još nekoliko prepoznatljivih njujorških nosilaca moderne džez scene - Briana Tomas kao vokalna solistkinja, Jakov Majman - umjetnički direktor Made in New York Competition INC na saksu, Igmar Tomas na trubi, Horhe Luis Pačeko - kubanac raskošnog klavirskog talenta, kao i Caloe, jedna od najsjajnijih mladih zvijezda francuske džez scene, vokalna solistkinja koja podsjeća na Ameliju Pulen i pobjednica prošlogodišnjeg Made in New York Jazz Festivala održanog, logično, u Njujorku. Njima će se pridružiti i gosti iz regiona koje ćete, siguran sam, htjeti da čujete i vidite. Otkrićemo ubrzo i njihova imena.

Pripremite se za dvosatni paket vrhunskog džez/fank gruva, za emocionalni udar koji ovi ljudi donose sa sobom, željni da podijele iskustva i talenat sa ljudima na novoj džez destinaciji.

Kako stvari stoje i kako nam festival ocjenjuju komšije, izgleda da postajemo džez lideri u regionu. Vrijeme je da napravimo i svoj univerzalni jezički „džez potpis“, poput onog koji se naslanja na Kazablanku i Bogarta („Play it again, Sam“). Shodno bogatstvu našeg jezika i uzlaznom trendu pozicioniranja džeza u Crnoj Gori, idealno je zamisliti nekog domaćeg Bogarta, naslonjenog na klavir u starom hotelu Crna Gora u Podgorici, koji u duhu tog vremena i prostora izgovara: „'Ajde onu moju Autumn Leaves, bez majke“.

Gledamo se od 15. do 17. juna na trećem izdanju Made in New York Jazz Festivala u Tivtu i Podgorici.

Portal Analitika