Politika

Zelena Glava je tromeđe Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine

Predstavnici Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine postigli su dogovor po kome je određena tromeđna granična linija između tri države. Shodno sporazumu, tromeđna granična tačka se nalazi u mjestu Zelena Glava.
Zelena Glava je tromeđe Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine
P. Z.
P. Z.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Prema Predlogu protokola, kojeg objavljuje Portal Analitika, tromeđa je određena na osnovu dokumentacije o bivšim međurepubličkim granicama, kojom raspolažu potpisnice ovog protokola. Tromeđa je zajednička tačka granica katastarskih opština: Poblaće - Crna Gora, Sočice - Srbija i Đakovići - BiH, koja se nalazi u mjestu zvanom Zelena Glava, sa grafički očitanim približnim koordinatama u GausKrigerovoj projekciji (6. zona): y = 6599347.34 x = 4821076.35 H = 1210.00.

"Poslije stabilizacije tromeđne granične oznake, potpisnice ovog protokola izvršiće zajednički mjerenja i izraditi odgovarajuća tehnička dokumenta sa definitivnim koordinatama. Tromeđa će biti obilježena na terenu postavljanjem odgovarajuće tromeđne granične oznake, u sklopu obilježavanja državnih granica između Crne Gore, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine. Oblik i dimenzije tromeđne granične oznake usaglasili su stručnjaci sve tri potpisinice ovog protokola", piše u dokumentu koji je Vlada juče usvojila.

Crnogorsku delegaciju je predvodio Milan Paunović, srpsku Goran Prodanović, a bosansku Eldin Đonlagić.

Dogovoreno je da Predlog protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine odgovara po formi i sadržaju Protokolu o određivanju tromeđnih tačaka između Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovinei Republike Hrvatske, potpisanog u Sarajevu 2. oktobra 2003. godine.

Protokol će po modelu potpisanog Protokola o tromeđama iz 2003. godine, potpisati predsjednik Komisije za državnu granicu Crne Gore, predsjednik Delegacije Republike Srbije u Međuudržavnoj diplomatskoj komisiji i predsjedavajuća Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine.

Na trilateralnom sastanku komisija za granicu Crne Gore, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, u Pljevljima, 4. i 5. decembra 2017. godine, izvršeno je zajedničko mjerenje koordinata tromeđne granične tačke između Crne Gore, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine i usaglašen i parafiran tekst Nacrta protokola.

Podsjetimo, kosovski parlament je prije dva dana ratifikovao demarkaciju granice sa Crnom Gorom, a ovim dogovorom je potvrđeno da Crna Gora može uspješno rješavati granične sporove.

P.Z.

Foto: Klix.ba

Portal Analitika