Crna hronika

Zakazana saslušanja Medojevića, Danilovića, Radunovića, Dedeića, Pavićevića...

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora minule godine, okončano je za danas. 
Zakazana saslušanja Medojevića, Danilovića, Radunovića, Dedeića, Pavićevića...
Portal AnalitikaIzvor

Na današnjem ročištu advokati odbrane su davali izjašnjenje o predlozima tužilaštva da se saslušaju Jelić Mileta, Pavićević Mileta, Jeliku Čeku Dačević i Dobrila Dedeić.

Odbrana je tvrdila da su ti svjedoci nepotrebni jer su Sinđelić i Velimirović tokom svojih iskaza više puta govorili da oni nemaju veze sa ovim postupkom, te da tužilaštvo sa njima okreće na priču četnika i partizana. Odbrana je predložila da se umjesto njih saslušaju Slaven Radunović, Goran Danilović, Nebojša Medojević. Sutkinja je prihvatila predloge i odbrane i tužilaštva te će u naredna tri roka ti svjedoci biti saslušani.

Tok suđenja:

11:06 Današnje suđenje je okončano a na sljedećem ročištu saslušavaće se Jelić Mileta, Milika Dačević i Pavićević Mileta.

11:05 Sudsko vijeće je prihvatilo predloge tužilaštva o saslušanju Jelić Mileta, Pavićević Mileta, Jeliku Čeku Dačević i Dobrila Dedeić. Prihvaten je predlog tužilaštva da se sasluša Slaven Radunović, Goran Danilović, Nebojša Medojević.

Odbijen je predlog da se izvrši uvid u spise predmeta povodom davanja statusa svjedoka saradnika jer je sud već izvršio uvid u te spise predmeta. Predlog o ponovnom saslušanju Saše Sinđelića je odbijen. 

Data je pauza kako bi sud odlučio o predlozima. Suđenje se nastavlja u 11 časova.

9:49 Stukinja Mugoša je pozvala tužilaštvo da se izjasni o predlogu Jovanovića.

''Ovo tužilaštvo nema protiv čega da se izjašnjava jer je to nedozvoljen predlog. Taj svjedok je govorio tri mjeseca, pojašnjavao i dopunjavao i postavljena su mu pitanja radi provjere. Kakve veze ima to ko je omogućio svjedoku i da li mu je neko omogućio da ide. On je otišao pošto je završio svjedočenje. Ovdje se gradilo mišljenje da Sinđelić svjedoči pod pritiskom i da govori stvari koje nijesu tačne kako ne bi bio izručen u Hrvatsku. Kasnije se naravno ispostavilo da je on potpuno slobodan. Pošto se ispostavila situacija da je potpuno slobodan i da može da se kreće slobodno i pošto mu je sud kazao da ako želi da promijeni adresu da o tome obavijesti sud, danas pričamo o ovome. Molim vas da se ovaj predlog odbaci jer ćemo sjutra imati predlog da raspravljamo o oticaju povećane vlažnosti na komarce u Zeti. Ovaj prijedlog odbrane je identičan tom banalnom primjeru. Molim vas da ne uvodite politiku u ovaj proces'', kazao je Katnić.

9:45 Jovanović je dalje predložio da se ponovo obavi saslušanje svjedoka saradnika na okolnosti njegovog odlaska iz Crne Gore.

9:42 Jovanović je rekao da više vjeruje bilo kojoj najkorumpiranijoj organizaciji na svijetu nego tužilaštvu za organizovani kriminal Srbije.

''Siguran sam da je tužilaštvo za organizovani kriminal izvršilo neku vrstu kontaminacije tog novca, a sve to nakon njegovog saslušanja. Niko ne može da me ubijedi da nakon saslušanja Sinđelić nije otišao tamo, kontaminirao na nekin način taj novac koji, ponavljam, prethodno nije DNK testiran. Time je ovo vijeće dovedeno u nezavidnu situaciju. Tako da se ne bih složio sa predlogom tužilaštva o novcu. Što se svjedoka tiče slažem se sa svim što su kolege kazale. Mislim da je prioritet što su kolege kazale, da saslušamo ljude koji su neposredno bliski sa događajem, a ova ikonografija definitivno ne bi mogla da pomogne da utvrdimo istinu'', kazao je Jovanović.

9:31 ''Odbrana je predložila svjedoke kao što su Nebojša Medojević i Goran Danilović, Predrag Bulatović koji žive u Crnoj Gori, koji su dostupni i čija svjedočenja mogu da nam pomognu da utvrdimo činjenično stanje. Sa druge strane imamo svjedoke kao Jelić Miletu, Pavićević Miletu, Jeliku Čeku Dačevića i Dobrila Dedeića koje je predložilo tužilaštvo i koji su potpuno nebitni. Ako ih budemo saslušavali imaćemo neki vid cirkusa koji se odnosi na četničku ikonografiju, na odnos četnika i partizana i tako dalje. Ako je ovdje cilj utvrđivanje materijalne istine onda treba da idemo ka tome i da se saslušavaju lica od kojih možemo nešto da saznamo'', dodao je Radosavljević.

9:22 Advokat Radosavljević je naveo da tužilaštvo nalaže da se saslušaju svjedoci koji nemaju veze sa ovim događajem.

''O ovim svjedocima koji su predloženi od strane tužilaštva su govorili i Sinđelić i Velimirović i govorili su jedino da su Srbende, ali potencirali da nemaju veze sa ovim događajem ili da ne znaju ko su te osobe. Prije neki dan je pomenut Alfred Berthed koji je očigledno počasni konzul Crne Gore na Malti. Ovo lice Ticijano Masu koje je sada pomenuto je takođe počasni konzul Malte u Crnoj Gori. To lice se pominje u izjavi koja se pripisuje Brajanu Skotu. Znači to je ta konekcija. Pravo je vrjieme da ukažem nešto vezano za tu izjavu koja je u direktnoj vezi sa predlogom da se saluša ovaj svjedok. Toj izjavi je prethodilo nekoliko radnji od strane SDT-a. To su bile zamolnice prema SAD. Predstavnici Ministarstva pravde pitaju u kojoj formi je potrebno da se ta izjava uzme. Nakon toga SDT daje zamolnicu od prvog februara gdje se traži da se sasluša svjedok na način da dva agenta FBI-a dođu i saslušaju lice. Jedno lice postavlja pitanje, a drugo zapisuje bilješke. Nakon toga ta dva lica se vrate u kancelariju i otkucaju te bilješke. To nas dovodi do sljedećeg pitanja: da li nešto što ima takvu formu može da bude valjano u Crnoj Gori kao i u SAD-u? Mi smo ovdje više puta konstatovali da službena zabilješka ne može da bude dokaz, a službena zabilješka je mnogo vjerodostojnija od ovog obrazca iz SAD-a. Pored imena tog počasnog konzula Ticijano Masu, navodi se i kodno ime Kril. Kao da je identitet zaštićen. Tako da postaje nejasno kako mu je zaštićen identitet kad imamo lice sa imenom i prezimenom kome je odobreno od strane Vlade Crne Gore da bude počasni konzul. Postavlja se takođe pitanje da li je vjerodostojan iskaz ovog lica kada je njegov jedini izvor saznanja saradnik sa Malte, koji je premješten iz Libije a navodno je bio u Crnoj Gori'', kazao je Radosavljević.

9:10 Na jučerašnje predloge tužilaštva advokat Drakulović Radonja kaže da se ne slaže sa saslušanjem predloženih svjedoka jer njihovi iskazi ne mogu da budu objektivni.

''Ja se protivim saslušanju tih svjedoka, jer su ti svjedočki iskazi kao i svi raniji i budući unaprijed lišeni objektivnosti, a koje svojstvo je od krucijalnog značaja. Sud je donošenjem odluke da se ovaj krivični postupak prenosi javno povrijedio pravo na odbranu okrivljenih, jer je svaki svjedočki iskaz kontaminirati prethodnim svjedočkim iskazom. Na primjer Sinđelić i Velimirović su unaprijed bili upoznati odbranom okrivljenih. Ovi prethodni iskazi su uticali na one koji su kasnije dati, tačno toliko koliko je potrebno da ne budu objektivni'', kazao je Drakulović.

9:08 Specijalni tužilac Saša Čađenović je promijenio predlog od juče i naveo da se umjesto Alfreda Bertheda sasluša Ticijano Masu.

9:06 Sutkinja je konstatovala prisustvo advokata, tužioca i optuženih.

Na jučerašnjem ročištu je putem video-linka svjedočio bivši obavještajac Slavko Nikić koji je negirao sve ono što je rekao tokom saslušanja pred srpskim tužilaštvom. Taj iskaz je ipak preslušan, a svjedok je zbog toga rekao da mu je ugrožena bezbjednost, kao i njegovoj porodici. Nikić je juče prijetio Specijalnom državnom tužiocu Saši Čađenoviću poručivši mu da će se obračunati na crnogorski način.

 

Portal Analitika