Društvo

Zbog 196 eura neće držati časove fizičkog

Zbog oštećenja koja su nastala usljed prodiranja vode zatvorena je fiskulturna sala Osnovne škole „Orjenski bataljon“ u Bijeloj. Direktorica Jarmila Radović kaže da je uprava škole bila prinuđena da donese takvu odluku radi zaštite zdravlja djece i nastavnog osoblja, jer se usljed obilnih padavina voda slivala niz zidove, a parket u sali se počeo dizati.
Zbog 196 eura neće držati časove fizičkog
PobjedaIzvor

-Nastava fizičkog vaspitanja odvijaće se na spoljnim terenima kada vremenski uslovi to budu dozvoljavali. U kišnom periodu đaci će biti u učionicama. Do kraja marta salu će koristiti samo oni koji su je zakupili– kazala je Radović.

Rješavanje problema prokišnjavanja krova nad fiskulturnom i kino salom u školi u Bijeloj aktuelno je od decembra 2016. godine. Od tada su na računu i sredstva namijenjena za sanaciju u iznosu od 65.000 eura, koje je opredijelilo Ministarstvo prosvjete. Očekivan je bio početak sanacije, ali je došlo do propusta u zakonskoj proceduri, na šta je uprava škole ukazala, te je predmet sada na Upravnom sudu.

TENDER

Direktorica Radović objašnjava da je otvoreni postupak javne nabavke za izvođenje radova škola sprovela 7. marta 2017. godine. Komisija za vrednovanje ponuda je predložila da kao prvorangiranu i najpovoljniju izabere ponudu firme „Inkom“ iz Podgorice, dok je drugorangirana bila ponuda „Eurozoks“ - Danilovgrad, a kao neispravna odbijena je ponuda nikšićke firme „Hidrograđevinar“.

- Uvažili smo prijedlog komisije. U zakonskom roku „Hidrograđevinar“ je protiv te odluke izjavio žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki koja je dostavljena našoj školi 5. maja 2017. godine. Škola se 10. maja izjasnila o žalbi, navodeći da je prekršen član 122 stav 2 Zakona o javnim nabavkama u kojem se kaže da se žalba izjavljuje preko naručioca, a ne kako je žalilac učinio, direktno Državnoj komisiji bez upoznavanja naručioca o njenoj sadržini – navela je Radović.

KONTROLA

Kako objašnjava, firma „Hidrograđevinar“ nije uplatila naknadu za vođenje postupka pred Državnom komisijom u visini od jedan odsto procijenjene vrijednosti javne nabavke. Uplatili su 454 umjesto 650 eura, što je procenat manje od procijenjene vrijednosti javne nabavke koja iznosi 65.000 eura.

- Više puta smo se obraćali Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki, a zatim, 7. septembra smo uputili i urgenciju da donesu rješenje kako bismo počeli radove. Uprkos očiglednim zakonskim nepravilnostima, uvažena je žalba firme „Hidrograđevinar“ i naloženo nam je da u ponovnom postupku otklonimo nepravilnosti. Takođe, škola treba da nadoknadi troškove postupka „Hidrograđevinaru“- kazala je direktorica Radović.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika