Politika

Bajden: Građani Crne Gore su izabrali slobodu

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović uručio je juče u Vašingtonu odlikovanja bivšem potpredsjedniku SAD-a Džozefu Bajdenu, senatoru Džonu Mekejnu i kongresmenu Majku Tarneru.
Bajden: Građani Crne Gore su izabrali slobodu
PobjedaIzvor

Crnogorski šef diplomatije je u ime predsjednika Filipa Vujanovića, u biblioteci Američkog kongresa uručio jedno od najviših crnogorskih odlikovanja- Orden crnogorske velike zvijezde- bivšem potpredsjedniku Bajdenu za njegov doprinos unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje, te međunarodnog položaja i ugleda Crne Gore, naročito za pomoć Crnoj Gori da postane članica NATO.

Svečanoj ceremenji uručivanja odlikovanja je, osim ambasadora Crne Gore u SAD Nebojše Kaluđerovića, prisustvovao, kao zajednički domaćin, i kongresmen Dag Lamborn, kopredsjedavajući crnogorskog Kokusa u Kongresu.

Nakon uručenja odlikovanja bivši potpredsjednik SAD Bajden je istakao da mu je čast što je dobio crnogorski orden, uz podsjećenje da je za Balkan zainteresovan još otkad je bio senator.

Kako prenosi Glas Amerike, Bajden je kazao da bez pune integracije Jugoistočne Evrope neće biti kompletna bezbjednost ni Evrope ni SAD. Istakao je da je za članstvo Crne Gore u NATO bila potrebna izuzetna fizička i moralna hrabrost, i odlučnost i posvećenost ne samo lidera, već i građana.

- Danas, samo dvanaest godina od obnove nezavisnosti Crna Gora je punopravna članica NATO, zaštićena članom 5 povelje NATO-a. To je je sveto obećanje koje su SAD dale svakoj članici bez obzira bila ona mala ili velika. To nije ostalo neprimijećeno u drugim djelovima svijeta, posebno kod naše ,,ruske braće“ - kazao je Bajden.

On naglašava da je Crna Gora izabrala demokratiju i vladavinu zakona i teške reforme.

- Građani Crne Gore članstvom u NATO izabrali su slobodu, izabrali su demokratske reforme. Moj utisak je da ste prvi put u istoriji ostvarili ono što ste sanjali - da budete demokratska, slobodna i bezbjedna država i da svi imaju svoj glas. SAD uz božju pomoć neće povući prisustvo i predanost vašoj zemlji ni jedan pedalj pošto na kraju američka bezbjednost zavisi i od sposobnosti Crne Gore i tog dijela svijeta da konačno održe slobodu i nezavisnost - kazao je Bajden i dodao da predstoje izazovi, odnosno predsjednički izbori, uz opasku da Kremlj uvijek ima druge ideje.

Orden crnogorske zastave prvog reda, dodijeljen je i senatoru Mekejnu, koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje današnjoj ceremoniji, kao i kongresmenu Majku Tarneru koji je imao veliki doprinosu u crnogorskom članstvu u NATO.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika