Politika

Dvije zemlje pokazale sposobnost da same rješavaju sporna pitanja

Činom ratifikacije Sporazuma o demarkaciji u kosovskom parlamentu Crna Gora i Kosovo više nemaju graničnih sporova, a dvije zemlje su demonstrirale sposobnost da bilateralna pitanja koja su važna i za region Zapadnog Balkana rješavaju sam, bez posredovanja, smatraju sagovornici Pobjede.
Dvije zemlje pokazale sposobnost da same rješavaju sporna pitanja
PobjedaIzvor

Okončanjem graničnih sporova ispunjena je ključna preporuka u novoj strategiji Evropske unije: Crna Gora je napravila korak naprijed ka članstvu u EU, a Kosovo konačno ispunilo jedan od dva preostala uslova za viznu liberalizaciju.

Premijer Crne Gore Duško Marković pozdravio je ratifikaciju Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Kosova.

SPOSOBNOST

- Čestitamo parlamentarnoj većini na Kosovu. To je potvrda naše sposobnosti da važna regionalna pitanja rješavamo sami, a ne da tražimo posredovanje. To je dobra vijest za naše odnose, za Kosovo i evropsku perspektivu regiona - naveo je Marković.

I ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović vjeruje da se radi o važnom koraku ka stabilnosti zapadnog Balkana. On je u izjavi za Pobjedu poručio da je demarkacija važna za Kosovo, ali i za cijeli region, jer se time, kako je naveo, stvaraju uslovi za viznu liberalizaciju građana Kosova.

- I svakako značajan datum za Crnu Goru, jer se jedno granično pitanje koje je moralo biti riješeno, zatvorilo na način na koji je trebalo da bude zatvoreno odavno. Ali u demokratijama kvalifikovane većine nijesu lagane da se do njih dođe, to se pokazalo i u kosovskoj skupštini, i mi smo sa razumijevanjem gledali na to da nekada treba više vremena da se o tome odluči- rekao je Darmanović. Dodaje i da je Skupština Kosova odlučila u interesu i Kosova i regiona.

Kosovski analitičar Škeljzen Maljići smatra da je ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice iz 2015. godine važna za Kosovo, ne samo zato što je to bio jedan od preostalih, ključnih uslova za liberalizaciju viznog režima, već i zato što se njime ostvaruje napredak u fiksiranju nekadašnjih administrativnih granica pokrajine Kosovo, kao državnih i međunarodnih granica.

SUVERENOST

Time se, kako navodi, i formalno oznažuje nezavisnost i suverenost Kosova.

- Kosovo već ima ratifikovanu granicu sa Makedonijom, koju je prije petnaestak godina dogovorio UNMIK u ime Kosova, a takođe se pretpostavlja da nema nikakvih problema oko granice sa Albanijom. Tako preostaje za fiksiranje samo granica sa Srbijom, za koju se pretpostavlja da će vrlo brzo početi pregovori, jer je i Srbija u obavezi a i žurbi da napravi demarkaciju sa Kosovom, ako želi da postane članica EU - objasnio je Maljići u izjavi za Pobjedu.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika