Muzika

Fanovi Smithsa "neurotični", Bjork "otvoreni"

Nauka je rekla: ako ste fan Smithsa vjerovatno ste neurotični. Ako ste fan Björk ili Toma Waitsa, vjerovatno ste otvoreniji za nova iskustva. A ako ste fan Merilin Monro, moguće je da se teško usaglašavate.
Fanovi Smithsa "neurotični", Bjork "otvoreni"
N1Izvor

To je rezultat istraživanja Fajsbukovih "lajkova" iz 2015. koje su sproveli Stenford Univerzitet i Psihometrički institut univerziteta u Kambridžu, nedavno objavljenog u Njujork tajmsu poslije skandala sa Kembridž Analitikom, prenosi pitchfork.com.

Prema pisanju Tajmsa, Kembridž analitika, trenutno osramoćena konsultantska kompanija, je "primjenila pristup ličnosti" iz pomentog Stenford/Kembridž istraživanja. Komanija je pokupila "podatke od više od 50 miliona korisnika Fejsbuka, bez njihove saglasnosti, kako bi kreirala sopstveni model ponašanja i 'gađala' potencijalne glasače u raznim političkim kampanjama“.

Tajms piše da je studija iz 2015. koristila Fejsbuk aplikaciju myPersonality, "kviz sa 100 pitanja koji je napravio Psihometrički centar i koji je procjenjivao otvorenost pojedinca, savjesnost, usaglašenost i neurotičnost".

Odgovori 70.000 učesnika u kvizu omogućili su aplikaciji pristup različitim ličnostima i njihovim profilima na Fejsbuku (kao i profilima njihovih prijatelja), tako da su istraživači mogli da proučavaju kako su pojedinačne crte ličnosti povezane sa 'lajkovima' na Fejsbuku.

Zatim su podatke iskoristili za pravljenje modela kojim se može predvidjeti ponašanje samo na osnovu 'lajkova' na Fejsbuku. Kako izvještava Tajms, "kad je Kembridž Analitika tražila od Psihometrijskog centra da koristi njihov model, centar je odbio". Onda je  kompanija odlučila da napravi svoj uz pomoć dr Aleksandra Kogana, profesora na Kembridžu.

Tako je isti model koji je korišćen kako bi se utvrdilo da su fanovi Smithsa neurotični, upotrebljen i za određivanje onih koji su bili skloniji da glasaju za Donalda Trampa. 

Portal Analitika