Svijet

Mladić da bude osuđen za genocid u još pet opština

Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu zatražilo je, u najavi žalbe na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, da Mladić bude osuđen i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još pet opština u BiH.
Mladić da bude osuđen za genocid u još pet opština
N1Izvor

Haški tribunal je bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Mladića, 22. novembra prošle godine, osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992. do 1995. godine.

Tribunal je, međutim, Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet opština.

U podnijetoj najavi žalbe na taj dio presude, tužioci traže da apelaciono vijeće Mladića proglasi krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Haški tribunal je prvostepenom presudom, većinom glasova, utvrdio da su pripadnici srpskih snaga imali "genocidnu namjeru" da Muslimane i Hrvate u tim opštinama unište kao etničku grupu.

Iako je "veliki broj Muslimana i Hrvata ubijen, ili su im nanijete teške povrede", vijeće je, međutim, zaključilo da oni nisu činili "značajan dio" tih etničkih grupa u opštinama, te da nije ispunjen taj uslov za krivično djelo genocida.

Presudom je, takođe, utvrđeno da Mladić i drugi učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu nisu dijelili genocidnu namjeru da unište Muslimane i Hrvate u pet opština. Mladić je, stoga, bio oslobođen krivice.

Tužilaštvo u žalbi navodi da je taj nalaz iz prvostepene presude pogrešan i traži da apelaciono vijeće utvrdi da su na meti Mladićevih snaga bio "značajan dio" muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Takođe, tužioci žalbom traže da bude ispravljen zaključak iz prvostepene presude, za koji tvrde da je pogrešan, da Mladić nije imao genocidnu namjeru u pet opština.

Najavu žalbe na prvostepenu presudu podnijela je i odbrana generala Mladića, koja traži da zbog niza pravnih i činjeničnih grešaka sudija ta presuda bude poništena, a Mladić oslobođen. Alternativno, odbrana traži da Mladiću bude ponovo suđeno.

Portal Analitika