Kultura

Održana komemorativna sjednica povodom smrti Svetislava Pula Vujovića

Komemorativna sjednica povodom smrti nekadašnjeg jugoslovenskog diplomate i istaknutog kulturnog i društvenog radnika Svetislava Pula Vujovića, održana je danas u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.
Održana komemorativna sjednica povodom smrti Svetislava Pula Vujovića
Portal AnalitikaIzvor

Na komemoraciji su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i nekdašnja direktorica Nacionalne biblioteke "Đurđe Crnojević" Jelena Đurović.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: "Život Svetislava Pula Vujovića jeste jedan od onih biografskih upisa koji Crnoj Gori i Cetinju ostaju kao uzorit primjer očuvanja i afirmacije suštinskih vrijednosti prostora i tradicije, koje su kroz istoriju pratile brojne turbulencije. Takvo okruženje zna kod običnog čovjeka izazvati malodušnost, a kod onih odvažnih i mudrih to postaju izazovi pred kojima se njihov duh dokazuje. Pule je upravo bio jedan od onih koji su se već u svojoj mladosti izdigli iznad tog oportunističkog prihvatanja životnih i društvenih zadatosti, tako često skrojenih po uzusima malog čovjeka, što je vremenom podizao na viši nivo angažmana, od onog na širem planu, kakva je bila njegova diplomatska karijera, do onog lokalpatriotskog, kakav je bio Pulov angažman u Prijestonici Crne Gore."

"Odlaskom Pula Vujovića Crna Gora i Cetinje gube osobitog znalca prostora i istorije, duha i karakterologije, a prije svega jednog gospodstvenog intelektualca koji je racionalno i argumentovano znao davati prave smjernice u često bučnim polemikama našeg društvenog, političkog i kulturnog života," dodao je Ministar.

"On će se pamtiti prije svega po sjajnoj diplomatskoj karijeri, koja je obilježena velikim slovima u diplomatskoj istoriji Crne Gore. U tom periodu on je ostvario nezaboravne kulturne misije poput istorijskog događaja kojem je dao izuzetan pečat, prenosu i sahrani posmrtnih ostataka Kralja Nikole i Kraljice Milene, po ostvarenim idejama kao što je biciklistička trka “Putevima Kralja Nikole”, kao pasionirani ljubitelj tenisa on je doprinosio i širenju tog sporta u našoj zemlji," istakla je Jelena Đurović

Svetislav Pule Vujović preminuo je 11. marta u Beogradu. Imao je zapaženu diplomatsku karijeru i bio je ambasador SFR Jugoslavije u Panami, El Salvadoru i Kostarici. Vujović je bio predsjednik Savjeta Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, član Savjeta gradonačelnika i Udruženja boraca Narodno odlobodilačkog rata. Autor je brojnih istraživačkih tekstova, izmedju ostalog o istoriji crnogorske diplomatije i istoriji Cetinja.

Portal Analitika