Turizam

Olakšati protok turista preko granice

Turistička privreda treba da napravi pritisak na institucije i nosioce vlasti da unaprijede putnu infrastrukturu i olakšaju protok turista preko granice, ocijenjeno je na prvoj regionalnoj konferenciji o preuzetništvu u turizmu Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH).
Olakšati protok turista preko granice
Mina businessIzvor

Na konferenciji koja je održana u hotelu Palas u Petrovcu, zakjučeno je da je zadatak svih prevazilaženje problema u nedostatku stručnog kadra, odnosno njihovo obrazovanje i edukacija.

“Zaključak dvodnevne konferecnije je i da je potrebno stalno podizanje svesti o potencijalima turizma za ekonomski razvoj i nova radna mjesta”, navodi se u soapštenju organizatora.

Konferencija čiji su organizatori Centar Spektar, Jelek i Korak dalje, održala se pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, (NTO) u partnerstvu sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu i crnogorskim Ministarstvom održivog razvoja i turizma, uz podršku kompanije Visa.

Konferencija je okupila oko 100 preduzetnika iz oblasti turizma iz regiona, kao i prestavnike vlada tri države, resornih ministarstava i drugih državnih institucija i nacionalnih i lokalnih turističkih organizacija i udruženja.

Direktor Turističke organizacije Budva, Mladen Franović, rekao je da na nivou lokalne samouprave budvanska opština pokušava da pomogne svim preduzetnicima i malim privednicima da krenu u nove izazove i realizuju svoje ideje i doprinesu zajednici.

“Preduzetnici moraju da imaju stav, ideju, hrabrost, a prostora ima. Podrška lokalne zajednice se ogleda u pomoći i edukaciji, marketingu, promociji, određenim finansijskim sredstvima, kao i mogućnosti da se prevaziđu pravne i administrativne poteškoće“, naveo je Franović.

Predsjednik Opštine Čajetina, Milan Stamatović, naveo je da je podrška lokalne zajednica ključna u poduhvatima preduzetnika u turizmu.

“Greške u turizmu se skupo plaćaju, gost kad jednom ode, nikad se neće vratiti. Zato svi moramo da radimo u opštem interesu i da se uključimo zajedno sa investitorima. Oni daju podršku, a lokalna samouprava stvara adekvatan ambijent i infrastrukturu. Ako nemate tu sinergiju teško možete napraviti uspješan posao u toj oblasti”, smatra Stamatović.

Direktorka sektora Visa proizvoda, Cristina Doros, rekla je da, kada je riječ o turizmu, trendovi u međunarodnim kretanjima aktivnosti konkurencije predlažu regionalno povezivanje, naročito kada je riječ o promociji na udaljenim mjestima i dolasku novih turista.

“U regionu jugoistične Evrope pratimo sektor malih i srednjih preduzeća, kako bismo zajedno sa klijentima bankama kreirali efikasan sistem u različitim segmentima ekonomskih aktivnosti bez obzira na veličinu preduzeća i industriju kojom se bave”, dodala je Doros.

Zadatak Vise je da malim i srednjm preduzećima pomogne da se razvijaju, budu konkuretni i dođu do što više potencijalnih klijenata.

Portal Analitika