Abiznis

NURKOVIĆ: CRBC zainteresovan da gradi drugu dionicu autoputa

Predstavnici Vlade i kineske kompanije CRBC potpisaće sjutra u Vili Gorica Memorandum o izgradnji autoputa metodom privatno-javnog partnerstva. Nastavak projekta ne podrazumijeva kreditno zaduživanje države i obezbjeđivanje kreditnih garancija.
NURKOVIĆ: CRBC zainteresovan da gradi drugu dionicu autoputa
Portal AnalitikaIzvor

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković javno je pozvao crnogorske kompanije da predlože Ekspertsko-pregovaračkom timu Vlade svoje uslove i modele za učestvovanje u gradnji ostalih dionica autoputa Bar – Boljare, na principima javno-privatnog partnerstva.

"Polazeći od strateškog značaja projekta autoputa Bar – Boljare i svjesni činjenice da samo posmatran u kontekstu pune izgrađenosti ovaj projekat ima svoju punu opravdanost, Vlada Crne Gore kontinuirano ulaže napore i posvećena je pronalaženju optimalnih modela i uslova realizacije ovog Projekta koji ne podrazumijevaju nova kreditna zaduženja i obezbjeđenje državnih garancija. U tom cilju je formiran ekspertski tim koji bi trebao da sagleda sve aspekte projekta, predloži optimalna rješenja i obavlja pripremne aktivnosti, koji će omogućiti realizaciju ostalih dionica autoputa Bar - Boljare u skladu sa najboljom međunardnom praksom. Zato pozivam sve kompanije da predlože modele gradnje autoputa po modelu privatno javnog partnerstva, koje bi Vlada razmotrila", saopštio je ministar saobraćaja Osman Nurković, nakon sjednice Vlade, dodajući da je Vlada otvorena da razmotri sve predloge. 

Ekspertski tim je predložio Memorandum koji se odnosi na nastavak gradnje autoputa metodom privatno-javnog partnerstva, a kineski CRBC je prvi iskazao interesovanje za nastavak realizacije.

Ministar je dodao da Vlada pridaje poseban značaj zajedničkom regionalnom nastupu na realizaciji ovog Projekta, pa će u narednom periodu intezivirati saradnju sa kolegama iz Republike Srbije u cilju sagledavanja mogućnosti zajedničkog nastupa prema svim potencijalnim, zainteresovanim partnerima, dostupnim fondovima za finansiranje, kako bi se osigurali optimalni uslovi nastavka realizacije Projekta, ali i ekonomsko-diplomatske aktivnosti u cilju privlačenja tranzitnih saobraćajnih tokova preko Crne Gore.

„Vlada je pozvala sve zainteresovane kompanije da uđu u privatno-javno partnerstvo sa državom u ovom projektu“, kazao je Nurković.

Predlog Memoranduma koji će sjutra biti potpisan je danas proslijeđen Vladi.

(Uskoro opširinije)

2201autoput
Portal Analitika