Društvo

Sumnja na policijsko zlostavljanje, spisi dostavljeni tužilaštvu

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je tokom februara 2018. godine izvršilo kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu tri pritužbe građana. U jednom od ovih slučajeva, i pored toga što u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđeni dokazi koji bi ukazivali na postojanje osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, zbog činjenice da se u ovom slučaju radilo o navodima o zlostavljanju od strane policijskih službenika, Izvještaj sa spisima predmeta sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu, na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje. Portal Analitika objavljuje kiompletan Izvještaj Unutrašnje kontrole.
Sumnja na policijsko zlostavljanje, spisi dostavljeni tužilaštvu
Portal AnalitikaIzvor

Pritužbe građana su se sadržinski odnosile na način vršenja policijskih poslova i primjenu policijskih ovlašćenja, dok je u jednom slučaju pritužba sadržavala i navode o zlostavljanju od strane policijskih službenika.

Od naznačenog broja pritužbi, u dva slučaja se radilo o pritužbama na policijske službenike policije opšte nadležnosti, dok se u jednom slučaju pritužba odnosila na policijske službenike kriminalističke policije.

Nakon sprovedenih postupaka kontrole, u sva tri slučaja pritužbe su ocijenjene neosnovanim, jer u sprovedenim postupcima kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi kojima bi se potvrdili navodi pritužbi, odnosno činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje i ponašanje policijskih službenika.

“Međutim, u jednom od ovih slučajeva, i pored toga što u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene nesporne činjenice i dokazi koji bi ukazivali na postojanje osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskih službenika u vezi sa predmetnim slučajem, zbog činjenice da se u ovom slučaju radilo o navodima o zlostavljanju od strane policijskih službenika, Izvještaj sa spisima predmeta sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu, na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje”, piše u Izvještaju.

Pregled pritužbi: Građanka K.E. iz Bara, dostavila je pritužbu – prijavu Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije protiv policijskih službenika Interventne jedinice Stanice policije CB Bar, zbog načina postupanja prema njenom maloljetnom sinu K.A., dana 27.12.2017.godine, oko 22:20 h, kada su, kako je navedeno, dok su se K.A. i njegov drug B.O. pješice kretali u Makedonskom naselju u Baru, bili zaustavljeni od strane službenika Interventne jedinice, kojom prilikom je K.A. od istih pretrpio maltretiranje u vidu uvreda, psovki i psihičkog maltretiranja zbog čega je na licu mjesta doživio zdravstvene tegobe i uslijed čega mu je, prilikom pregleda u HMP u Baru od strane dežurnog ljekara, konstatovan povišeni krvni pritisak, uznemirenost i stres.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi nesporno ukazivali na postojanje osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskih službenika u vezi sa predmetnim slučajem, ali je zbog činjenice da se u ovom slučaju radilo o navodima o zlostavljanju od strane policijskih službenika, Izvještaj sa spisima predmeta sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole dostavljen Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, na dalji postupak, ocjenu i odlučivanje.

Građani M.M., R.B. i L.Lj. iz Pljevalja, dostavili su Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na policijske službenike Stanice kriminalističke policije CB Pljevlja i Sektora kriminalističke policije Uprave policije zbog, kako su naveli, neprofesionalnog i nekorektnog odnosa, kršenja pravila i površnog vođenja postupka, povreda časti i ugleda pojedinca i nanošenja štete u aktivnostima koje su policijski službenici preduzimali prema njima a u vezi sa istragom povodom požara od 11.10.2017.godine, na vozilu D.M. iz Pljevalja.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonito preduzimanje službenih mjera i radnji ili neprofesionalno postupanje policijskih službenika u konkretnom slučaju.

Građanin Z.E. iz Ulcinja, dostavio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na policijskog službenika Stanice policije OB Ulcinj Đ.J., zbog selektivnosti u preduzimanju službenih radnji prema učesnicima u saobraćaju - vozačima, prilikom kontrole u saobraćaju dana 31.01.2018.godine, oko 14:00 h, kod kružnog toka u Ulcinju, kada je njemu, kao učesniku u saobraćaju – vozaču izdat prekršajni nalog zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa u toku vožnje (čije izvršenje nije negirao), dok prema drugim vozačima, koji su na istom mjestu počinili istovjetan saobraćajni prekršaj, nije preduzimao nikakve mjere i radnje u cilju njihovog sankcionisanja.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonito preduzimanje službenih mjera i radnji, selektivnost u postupanju ili neprofesionalno postupanje od strane policijskog službenika u konkretnom slučaju.

Kontrole – provjere: Osim postupanja po pritužbama građana, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom februara 2018.godine izvršili tri kontrole – provjere zakonitosti postupanja policijskih službenika, na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policijskih službenika, kao i na osnovu  planskih aktivnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije.

Nakon sprovedenih postupaka kontrole, od navedenog broja, u dva slučaja su utvrđene izvjesne nepravilnosti ili nezakonitosti u postupanju policijskih službenika.

U ovim slučajevima preduzete su slijedeće mjere:

- u jednom slučaju, u postupku unutrašnje kontrole je utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Stanice policije OB Žabljak R.V. i R.V. nepropisno postupali prilikom izdavanja prekršajnog naloga, ali je konstatovano i da je u predmetnom slučaju nastupila apsolutna zastarjelost za pokretanje disciplinskog postupka, uslijed čega ne postoji zakonska mogućnost pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti jer je naznačena povreda službene dužnosti počinjena 2016.godine

- u jednom slučaju kontrole zakonitosti vršenja određenih policijskih poslova u organizacionim jedinicama policije, izvršenom kontrolom su konstatovani izvjesni nedostaci i nepravilnosti u sačinjavanju službene dokumentacije, uslijed čega su naložene mjere za otklanjanje konstatovanih nepravilnosti i nedostataka.

„U jednom slučaju, izvršenom kontrolom nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskih službenika“, zaključuje se u Izvještaju unutrašnje kontrole.

 

Portal Analitika