Abiznis

Neophodno udruživanje mladih proizvođača

Predstavnici slovenačkog Ministarstva poljoprivrede i Instituta poljoprivrede i šumarstva Maribor, smatraju da je nepovoljna starosna struktura slovenačkih poljoprivrednika osnovni problem slovenačke poljoprivrede, sa obzirom na to, da je slovenački seljak je u prosjeku star 58 godina.
Neophodno udruživanje mladih proizvođača
S.P.
S.P.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede Slovenije i Udruženje mladih poljoprivrednika te zemlje poručili su mladim crnogorskim proizvođačima da osnuju sopstveno udruženje. Grupa od 40 mladih crnogorskih poljoprivrednika boravi ove sedmice u studijskoj posjeti Sloveniji i Austriji. 

-Pri osnivanju Udruženja mladih poljoiprivrednika Crne Gore imaćete i pomoć našeg Udruženja mladih poljoprivrednika i Ministarstva poljoprivrede Slovenije -poručio je mladim crnogorskim poljoprivrednicima predstavnik slovenačkog Ministarstva poljoprivrede i raniji predsjednik Udruženje mladih poljoprivrednika Slovenije Rok Roblek u Mariboru, u Institutu poljoprivrede i šumarstva Maribor.

Prema njegovim riječima za formiranje udruženja potrebna je pomoć crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i medija u promociji te ideje.

-Smatram da je za formiranje takvog udruženja najbitnija dobra vizija i ciljevi mladih poljoprivrednika i promocija udruženja- kazao je Roblek.

On smatra da bi mladi crnogorski poljoprivredci dobili i podršku Evropskog udruženja mladih poljoprivrednika. 

mladi-poljoprivrednici-ispred-instituta-poljoprivrede-i-sumarstva

-U Evropsko udruženje se mogu učlaniti i udruženja mladih poljoprivrednika država koje će se pridružiti Evropskoj uniji(EU). Crnogorsko udruženje bi moglo  postati član ovog Udruženja, ali ne bi imalo staus punopravnog člana i ne bi imalo pravo glasanja - istakao je Roblek i dodao da bi crnogorski mladi poljoprivrednici na osnovu članstva u tom međunarodnom udruženju imali mogućnost dobijanja savjeta, dodatne promocije i bili bi međunarodno aktivni. 

Predstavnica Udruženja mladih poljoprivrednika Slovenije Doris Letina je podsjetila da je to Udruženje član Evropskog udruženja mladih poljoprivrednika. 

-Cilj našeg  Udruženja je da stvorimo okruženje u kome će mladi poljoprivrednici oblikovati i poljoprivrednu politiku, predložiti rješenje iz prakse i dobiti odgovore na postavljena pitanja. Mi hoćemo da  mladi slovenački poljoprivrednici stvaraju poljoprivrednu politiku – naglasila je Letina.

Ona je dodala da njihovo Udruženje organizuje mlade poljoprivrednike po opštinama i poručila mladim crnogorskim proizvođačima da kada se udruže napišu strategiju.

-Kada vas 30 ili 40 se potpiše i stane iza strategije ljudi u državnim strukturama će morati da vas poslušaju jer su oni zato tamo da vas poslušaju, jer ste vi mladi poljoprivrednici  budućnost crnogorske poljoprivrede i razvoja – rekla je Letina.

Predstavnici slovenačkog Ministarstva Slovenije i direktor mariborskog Instituta poljoprivrede i šumarstva Stane Klemenčič smatraju da je nepovoljna starosna struktura slovenačkih poljoprivrednika veliki problem slovenačke poljoprivrede.

-Slovenački seljak je u prosjeku star 58 godina i to je osnovni problem slovenačke poljoprivrede jer u tim godinama se razmišlja o penziji – kazao je Klemenčič i doda da se premalo investira u proizvodne objekte i ona materijalna sredstva koja daju novu vrijednost.

Roblek je precizirao da u starosnoj strukturi ima skoro pet odsto onih koji su mlađi od 35 godina, ali i da postoji jako velika grupu poljoprivrednika koji imaju više od 65 godina. Da bi se to promijenilo slovenačka Vlada je uvela mjere podrške za mlade poljoprivrednike.

mladi-polojprivrednici

-Ako se mladi poljoprivrednik zaposli na farmi on u naredne tri godine može dobiti 45.000 eura bespovratne podrške za realizaciju biznis plana, a ukoliko je zaposlen van farme može dobiti 18.600 eura – izajavio je Roblek.

- U tri poslednje godine, na tri javna tendera je 810 mladih poljoprivrednika dobilo mjere podrške. U prosjeku su imali skoro 30 godina, ali najviše poljoprivrednika koji preuzimaju gazdinstvo je bilo staro od 30 do 40 godina, a mi hoćemo da više onih koji preuzimaju gazdinstvo budu u starosti od 24 do 29 godina , zbog toga što su u tom preiodu u najboljoj kondiciji i imaju najviše energije – kazao je Roblek.

Sekretarka Ministarstva poljoprivrede Slovenije Janja Kokolj Prošek, koja je i koordinatorka tehničke pomoći Slovenije za Crnu Goru podsjetila je da su 2015. godine ministarstva poljoprivrede Crne Gore i Slovenije potpisali memorandum o saradnji. Ministarstva su aprila 2017. godine potpisali akcioni plan za realizaciju memoranduma.

-Ustanovili smo da možemo sarađivati u oblasti bezbjednosti hrane, koja je jedna od najvažnijih uslova za ulazak u EU, kao i u oblasti pčelarstvo, šumarstvo i ribarstva – rekla je Kokolj Prošek.

Ona je dodala da Slovenija ima prilično nepovoljne prirodne uslove za poljoprivredu, kao i da je stočarstvo glavni sektor slovenačke poljoprivrede.

-Nakon ulaska u EU naša poljoprivreda nije bila konkurentna , tako da smo u prvim godinama članstva u EU imali problem velikog uvoza poljoprivrednih proizvoda i poteškoće plasmana naših domaćih proizvoda – podsjetila je Kokolj Prošek.

To se, prema njenim riječima, sada izbalansiralo, tako da u sektorima gdje su konkurenti slovenački proizvođači imaju dosta proizvoda za domaće tržište, a  čak i za izvoz.

-Najviše izvozimo mlijeko, jaja, pekarske proizvode, vino dok za izvoz meso imamo poteškoća jer se puno izvoze žive životinje, a ne meso i proizvodi od mesa – izjavila je Kokolj Prošek.

Mladi crnogosrki poljoprivrednici su prvog dana posjete Sloveniji posjetili i oragansku i turističku farmu Uranjek, farmu krava porodice Lašič, a na kraju dana su obišli i vinsko-turstičku farmu Horvat. 

Oni su tokom obilaska farmi od slovenačkih stručnjaka dobili informacije o mogućnostima dopunskih djelatnosti na poljoprivrednim gazdinstvima, kao i o oraganskoj poljoprivredi i higijenskim zahtjevima za proizvodnju i preradu prehrambenih proizvoda na farmama. 

Portal Analitika