Abiznis

Studijska posjeta: Uzgajivači svinja Štajerske ostvare promet od 200 miliona

Organizaciji uzagajivača svinja Stirijabrid poljoprivrednicima, garantuje određenu cijenu svinja što je za farmere, kako kažu, jedna jako velika sigurnost, naveli su iz ovog udruženja.
Studijska posjeta: Uzgajivači svinja Štajerske ostvare promet od 200 miliona
S.P.
S.P.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Uzgajivači svinja u austrijskoj pokrajini Štajerska, okupljeni u proizvođačkoj organizaciji Stirijabrid, ostvare godišnji promet od 200 miliona eura, saopštio je crnogorskim poljoprivrednicima predstavnik ove organizacije Hans Peter Bek.

Grupa od 40 mladih crnogorskih poljoprivrednika boravi ove sedmice u studijskoj posjeti Sloveniji i Austriji. U okviru ove organizacije, koja posluje kao firma zastupljeno je 1.300 farmi svinja iz Štajerske, odnosno oko 80 odsto uzgajivača.

-Naša firma je u vlasništvu samih poljoprivrednika, godišnje proizvedemo oko 800.000 tovljenika, a uz to proizvodimo 560.000 prasića – saopštio je Bek crnogorskim poljoprivrednicima tokom prezentacije organizacije Stirijabrid, tokom njihove posjete farmi svinja i fabrici šunke Vulkano, u austrijskom Auersbahu, u blizini Graca. 

On je dodao da se oko 80 odsto mesa tih svinja plasira na tržište unutar Štajerske, te da iz razloga dominantene prodaje na domaćem tržištu  imaju sklopljene ugovore sa lokalnim klanicama.

-Ono što je za nas jako bitno, jeste da vrijeme naplate za naše članove bude što kraće. Sve klanice moraju im dati našim farmerima bankarsku garanciju da su sposobni isplatiti za dvije i po sedmice sve dostavljene robe, koje im poljoprivrednici prodaju - kazao je Bek.

On je rekao da to udruženje postoji već 45 godina.

-U našoj proizvođačkoj organizaciji nema nikakvog uticaja politike i mi naš novac imamo u našim rukama i ne dobijamo nikakve podsticaje. To nam daje mogućnost da smo mi gazde u našoj vlastitoj kući, možemo raditi ono što mi hoćemo i kako hoćemo – naglasio je Bek.

On je naveo da je bitno što u Austriji postoji krovna organizacija uzgajivača svinja sa sjedištem u Beču.

-Važno nam je što tri organizacije pokrajina, koje su glavne za proizvodnju svinja Gornja Austrija, Donja Austrija i Štajerska zajednički utvrđuju uslove prodaje i svake sedmice dogovaraju zajednički cijenu svinjskog mesa - rekao je Bek.

On je ukazo na značaj udruživanja uzgajivača svinja Štajerske.

-Kada u pregovore uđemo mi koji sedmično u klanice predamo 15.000 svinja, tada je jasno da smo mi malo jači pregovarač za drugu stranu i za samog poljoprivrednika je bolje kad imaju jedan ujedinjeni glas koji se zalaže za njih – tvrdi Bek.

On je objasnio da Stirijabrid po svakoj svinji isporučenoj klanicama dobija određenu naknadu, od kojih se finansira rad te organizacije. 

mladi-poljoprivrednici-u-posjeti-farmi-horvat

-Sve što na kraju godine ostane kao dobit se podijeli među poljoprivrednicima, a to je u prosjeku godišnje od 500.000 do 800.000 eura – kazao je Bek.

Prema njegovim riječima ovo udruženje poljoprivrednicima, garantuje određenu cijenu što je za farmere, kako kaže, jedna jako velika sigurnost, bolja nego što nekad daje samo tržište.

-Farmeri dobijaju premije od tri eura po svinji, od klanica, ako proizvode svinje u Štajerskoj i tu ih proadju – dodao je Bek.

Predstavnici fabrike šunke Vulkano,  koji su članovi ovog udruženja su 16 godina aktivni u prodaji šunki

-Sve svinje koje koristimo u proizvodnji šunki sami uzgajamo i hranimo. Svinje emoraju dostići 170 kilograma težine, jer nam je potreban veća količina masnoće za tu šunku - objasnili su predstavnici Vulkana.

Crnogorski farmeri su posjetili biogas postrojenje u austrijskom gradiću Mureku.

-Toplotnom energijom iz našeg postrojenja se snabdjeva i grije 200 domaćinstava  Mureka – kazao je vlasnik ovog postrojenja Karl Toter. 

On je naveo da je 1985. godine krenuo sa proizvodnjom biodizela, dok je 2004. godine napravljeno biogasno postrojenje sa kapacitetom od po jedan megavat električne energije i toplotne energije, dok su od 2010. godine počeli sa proizvodnjom solarne energije. 

-Želimo proizvesti još više energije iz obnovljivih izvora, a u poslednje vrijeme bavimo se proizvodnjom povrća iz ekološkog uzgoja.Trenutno zapošljavamo 36 osoba iz ovog karaja,  a cilj nam je u budućnosti imamo 100 radnika-rekao je Toter crnogorskim poljoprivrednicima i poručio im da ovakve projekte mogu i oni uspješno realizovati u Crnoj Gori.

Mladi crnogorski poljoprivrednici su posjetili i farmu Horvat u okolini Maribora, na kojoj su između ostalog, prisustvovali prezentaciji  proizvodnog programa ljubljanske kompanije Semenarna, čija su sjemena prisutna i na crnogorskom tržištu. 

Portal Analitika