Kultura

U Istorijskom oboren rekord u rđi i oksidu

U konzervatorskom izvještaju nema jasnog odgovora na koji način „ogromna količina sintetičkog ljepila“ utiče na zaposlene u Istorijskom muzeju. I dok je za utvrđivanje dijagnoze potreban doktor opšte prakse ili neurolog, za opis stanja muzejskih predmeta konzervatorima su bile dovoljne samo oči, pa su za čak 588 eksponata od metala preporučili konzervatorsku intervenciju. 
U Istorijskom oboren rekord u rđi i oksidu
Portal AnalitikaIzvor

Ključni razlog su pojava korozije, tamnog, bijelog i zelenog oksida. Ovoliki broj predmeta konzervatori u izvještaju pravdaju i činjenicom da nijesu imali „pristup postavci Istorijskog muzeja zbog neodrađene revizije i smjene rukovodioca“. U svim muzejskim jedinicama ukupno su pregledali 1.388 predmeta od metala. - Ukupan broj predmeta po prioritetu za konzervaciju metala u izložbenim prostorima svih muzejskih jedinica u sastavu Narodnog muzeja Crne Gore je 702 – navodi se u izvještaju odjeljenja za konzervaciju metala.

MASNOĆA I BUĐ

Izložbene postavke obišli su konzervator-restaurator Ljubinka Kusovac i tehničar-konzervator za metal Ratko Radunović. U Istorijskom muzeju pregledali su ukupno 854 predmeta. Korozija, zeleni, bijeli i tamni oksid, ali i prljavština, masnoća i buđ, desetkovali su postavku ove muzejske jedinice. Recimo, jedan od izloženih topova zahvatila je korozija i zeleni oksid, nedostaje i boja, a primijećena je i prljavština. Na tokama su vidljivi tragovi zelenog oskida, a konzervatori su uočili da „nedostaju i četiri kamenčića“. Na ručkama oružja iz Veljeg rata (1876/78) primijećena je buđ, dok su na medaljama evidentni tragovi oksida. Telegrafska mašina bila je zahvaćena tamnim i zelenim osksidom, kao i masnoćom i prljavštinom. Šest mitraljeza propada zbog korozije i prljavštine, dok je „lične predmete velikog vojvode Mirka“ (sedam odlikovanja, djelovi sablje i korice) zahvatila korozija i zeleni oksid. U Muzeju kralja Nikole, konzervatori su pregledali 333 predmeta i utvrdili 48 eksponata zrelih za konzervaciju. Sablja bez korica (poklon Aleksandra II) zatečena je sa tragovima bijelog oksida. Ibrik je po sebi imao zeleni oksid, a vidljivo je i mehaničko oštećenje, tačnije ulubljenje. Na satu je nedostajao metalni ukras. Ostali predmeti, koji su predloženi za konzervaciju, mahom su imali tragove zelenog, bijelog ili tamnog oksida.

VEOMA LOŠE

U Njegoševom muzeju konzervatori su pregledali 127 predmeta, od kojih je samo durbin od mesinga na spisku za konzervaciju. Da su predmeti od metala bili u lošem stanju tokom pretposljednjeg pregleda, 2014. godine, pokazuje i ovaj izvještaj sa kraja 2017, budući da su gotovo svi eksponati u roku od tri godine pretrpjeli konzervatorsko-restauratorski tretman. Mnogo lošije stanje zatečeno je u Njegoševoj rodnoj kući na Njegušima, gdje je pregledano 55 predmeta. Konzervatori su konstatovali da su u prizemlju i suterenu kuće postavljeni predmeti Etnografskog muzeja, mahom iz zbirke privrede. Za konzervatorski tretman popisan je 31 muzejski predmet. Riječ je uglavnom o alatkama i djelovima posuđa. Recimo, na zamci za divljač utvrđen je početak korozije, bakarna čaša bila je prekrivena zelenim oskidom, a lopata za žar zatečena je sa produktivnom korozijom. Sa druge strane, stalak za svijeće bio je zaprljan i sa tragovima voska. - Stanje predmeta je veoma loše – navodi se u izvještaju.

OBAVEZNE MJERE

Do promjene na predmetima u Njegoševoj rodnoj kući došlo je zbog neadekvatnih mikroklimatskih uslova, velike vlage, promjene temperature i prašine. Pojavila se korozija na metalnim djelovima i zeleni oksid. - Predmetima je potreban hitan konzervatorski tretman, pa predlažemo da se povuku iz postavke - ističe se u izvještaju. Kustosima su, takođe, predložili obavezno sprovođenje mjera preventivne zaštite. - Metalni predmeti su osjetljivi na hemijske uticaje (korodiraju), zato je potrebna osnovna zaštita od vlage i štetnih gasova. Predmete treba zaštititi od kontakta, dodira golim rukama, korisititi rukavice, jer koroziju mogu uzrokovati i organske supstance koje se nalaze u čovjekovom znoju, kao i soli – ističe se u izvještaju. U Umjetničkom muzeju nalazi se svega 13 predmeta, odnosno skulptura od metala. Četiri su predložene za konzervatorski tretman. I u ovom slučaju riječ je o pojavi zelenog oskida. Ostalih devet skulptura ranije je konzervirano. U Etnografskom muzeju pregledano je deset predmeta. Svi su u dobrom stanju, budući da su ranije konzervirani.

Portal Analitika