Društvo

Stanišić primila izvršnu direktorku Centra za romske inicijative Deliju povodom održanog Marša

Sekretarka Ministarstva pravde Nada Stanišić primila je danas izvršnu direktorka Centra za romske inicijative Fanu Deliju, nakon završenog Marša, koji je organizovao Centar u saradnji sa Crnogorskim ženskim lobijem.
Stanišić primila izvršnu direktorku Centra za romske inicijative Deliju povodom održanog Marša
Portal AnalitikaIzvor

Izvršna direktorka Delija je sekretarku Stanišić upoznala sa radom Centra za romske inicijative i iznijela probleme sa kojima se susreću u radu povodom podrške i pomoći maloljetnim djevojčicama romske populacije, kojima njihovi roditelji ugovaraju brakove i za to dobijaju određenu novčanu nadoknadu, što vrlo negativno utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, povećava sveukupno siromaštvo i lišava ih prava na normalno djetinjstvo.

Izvršna direktorka Delija je istakla da je neophodna analiza zakonodavnog okvira i ponovno sagledavanje bića krivičnog djela trgovina ljudima predviđenog članom 444 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Na kraju, izvršna direktorka Delija je predala Listu opštih preporuka za suzbijanje dječjih brakova u Crnoj Gori, koju su pripremili u saradnji sa ekspertima u ovoj oblasti.

Sekretarka Stanišić je ukazala da postoji senzibilitet i volja Vlade Crne Gore i Ministarstva pravde da se intenzivnije radi u ovoj oblasti zbog posljedica koje pogađaju mlađe maloljetnice.

Sekretarka Stanišić se zahvalila i izjavila da će sa aspekta nadležnosti Ministarstva pravde dostavljene preporuke biti pažljivo razmatrane.

Portal Analitika