Društvo

Spriječen krivolov u NP Skadarsko jezero u vrijeme ribolovnog zabrana

Zajedničkim aktivnostima Službe zaštite NP Skadarsko jezero i Granično-pomorske Policije u noći između 20-21. marta, zatečena su dvojica albanskih državljana u vršenju nelegalne aktivnosti krivolova, odnosno nezakonitog lova u vrijeme ribolovnog zabrana. Tom prilikom, lica su procesuirana Osnovnom državnom tužilaštvu, a zaplijenjeni su plovni objekat-ribarski čun, vanbrodski motor i mreže. Ističemo da je Zakonom o slatkovodnom ribarstvu zabranjeno loviti ribu i druge vodene organizme u ribolovnim vodama u kojima je utvrđen ribolovni zabran - saopšteno je iz NPCG.

Spriječen krivolov u NP Skadarsko jezero u vrijeme ribolovnog zabrana
Portal AnalitikaIzvor

„Služba zaštite NP Skadarsko jezero u saradnji sa pripadnicima granično-pomorske policije, inspekcijom za slatkovodno ribarstvo, članovima ribarskih udruženja, NVO „Grupom za zaštitu šarana“ i sportsko-ribolovnim klubovima SRK „Podgorica“ i SRK „Nikšić-NK“, kontroliše i štiti prostor u vrijeme ribolovnog zabrana u cilju očuvanja ribljeg fonda,“ informisao je direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero tokom kojeg je zabranjeno loviti i stavljati u promet sve vrste riba, osim jegulje, počeo je 15. marta i trajaće do 15. maja 2018. godine i definisan je „Naredbom o ribolovnim zabranama, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda“ koju donosi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Imajući u vidu da se ciprinidne (toplovodne) vrste riba zbog reprodukcije povlače u pliće djelove Skadarskog jezera, potrebno ih je zaštititi od lova i omogućiti neometano obavljanje mrijesta. 

''Podsjećamo da je zbog svojih specifičnih hidroloških karakteristika, izloženosti mediteranskoj klimi, blizine Jadranskog mora sa kojim je povezano preko rijeke Bojane, Skadarsko jezero stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemične. Riblju faunu Skadarskog jezera čine slatkovodne i morske vrste, kao i riblje vrste karakteristične za hladne i tople vode. U cilju zaštite ovog prirodnog bogatstva, crnogorski dio Skadarskog jezera je proglašen Nacionalnim parkom 1983. godine'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika