Društvo

Potpisan Plan bilateralne saradnje sa Norveškom

Predstavnici ministarstava odbrane Crne Gore i Norveške potpisali su Plan bilateralne saradnje za ovu godinu koji će, kako je saopšteno, predstavljati osnovu za realizaciju zajedničkih aktivnosti i dati dodatan podstrek daljem unaprjeđenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane.
Potpisan Plan bilateralne saradnje sa Norveškom
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivica Ivanović, sastao se danas sa izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške, pukovnikom Toreom Andersonom i menadžerom za projekte u norveškom Ministarstvu odbrane, Bardom Knudsenom.

Ivanović se, kako se navodi, zahvalio na višegodišnjoj podršci Norveške reformi crnogorskog sistema odbrane, kroz uspješnu realizaciju projekata koji su doprinijeli kako razvoju i jačanju odbrambenih kapaciteta, tako i unaprjeđivanju znanja i vještina zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci Crne Gore (VCG). 

„Imajući u vidu obostranu posvećenost jačanju savezničkih odnosa, na sastanku su definisani modaliteti buduće saradnje, sa fokusom na projekte koji se tiču doprinosa jačanju pravnog okvira integriteta u javnoj upravi, izgradnje međunarodne medicinske jedinice i unaprjeđivanja znanja engleskog jezika za zaposlene u sektoru odbrane“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Ivanović istakao uvjerenje da će Crna Gora i Norveška nastaviti uspješnu saradnju kako na bilateralnom nivou, tako i kroz multilateralne projekte. 

On je upoznao sagovornike sa prioritetima Ministarstva i aktuelnim planovima integracije VCG u NATO, i istakao da će Crna Gora ostati posvećena konstantnim ulaganjima u procese modernizacije opreme i edukacije zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci.

„Ovom prilikom potpisan je Plan bilateralne saradnje za tekuću godinu, koji će predstavljati osnovu za realizaciju zajedničkih aktivnosti tokom 2018. i dati dodatan podstrijek daljem unapređenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane“, kaže se u saopštenju.

Anderson je, kako se navodi, iskazao spremnost Norveške za kontinuiranu podršku projektima, koji doprinose efikasnosti nacionalnog sistema odbrane i jačanju regionalnog bezbjednosnog okvira.

Portal Analitika