Abiznis

Parlament usvojio Odluku o ovogodišnjem zaduživanju države

Skupština je danas usvojila Odluku o zaduživanju Crne Gore za ovu godinu, koja bi, prema riječima ministra finansija Darka Radunovića, trebalo da obezbijedi pravne pretpostavke neophodne za uspješno upravljanje javnim dugom i dalje jačanje makroekonomske stabilnosti.

 Parlament usvojio Odluku o ovogodišnjem zaduživanju države
Portal Analitika, MinaIzvor

On je kazao da se odluka o zaduživanju države predlaže u skladu sa Ustavom i rebalansom ovogodišnjeg budžeta.

“Izmjenama Zakona o budžetu za ovu godinu predviđeno je koji će kreditni aranžmani i sa kojim finansijskim institucijama biti zaključeni u ovoj godini za finansiranje projekata, kao i limiti izdavanja garancija”, saopštio je Radunović.

On je rekao da se država može zadužiti u iznosu do 440 miliona EUR, od čega se do 250 miliona EUR odnosi na dobijanje kreditnih sredstava, na osnovu garancija Svjetske banke (SB), koja će se dominantno usmjeriti na otplatu duga.

Ostatak od 190 miliona EUR se, prema riječima Radunovića, odnosi na potrebe finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare.

Radunović je kazao da je rebalansom definisano i da se država u ovoj godini može zadužiti za potrebe refinansiranja ili otkupa državnog duga, troškove refinansiranja otkupa i stvaranja rezervi, maksimalno do iznosa od 500 miliona EUR, što je sadržano u Predlogu odluke o zaduživanju.

“Predloženom odlukom je predviđeno i da država može, u cilju obezbijeđivanja likvidnosti budžeta, a nezavisno od granica godišnjeg iznosa zaduživanja, uzimati kratkoročne pozajmice iz domaćih ili stranih izvora i obavljati emisiju kartkoročnih hartija od vrijednosti, s tim da se dug po tom osnovu mora otplatiti do 31. decembra ove godine”, precizirao je Radunović.

Portal Analitika