Politika

Crna Gora očekuje podršku EU za reforme ka okončanju procesa pregovora

U obraćanju predstavnicima država članica Evropske unije danas u Briselu, potpredsjednik Vlade Zoran Pažin saopštio je da Crna Gora, na  osnovu kvaliteta reformi, kao i na bazi izgrađenog povjerenja i saradnje u okviru NATO-a, očekuje podršku država članica EU za reforme ka uspješnom okončanju pregovaračkog procesa.
Crna Gora očekuje podršku EU za reforme ka okončanju procesa pregovora
Portal AnalitikaIzvor

“Ova očekivanja, osim na kvalitetu i dobroj dinamici naših reformi, baziram i na činjenici da smo, već kroz pristupanje NATO-u i prevazilaženje nedavnog ozbiljnog bezbjednosnog iskušenja, sa našim evropskim partnerima izgradili čvrste veze povjerenja i solidarnosti“, rekao je Pažin.

On je pozdravio obnovljeni entuzijazam za ideju ujedinjene Evrope koji je donijela nova Strategija za proširenje EU, uz afirmaciju principa individualne procjene napretka država kandidata.

Predstavljajući ključne rezultate Vladine politike, ukazao je na visoku stopu ekonomskog rasta, koja je protekle godine premašila četiri odsto i bila daleko iznad evropskog prosjeka.

Saopštio je takođe i ambiciju Crne Gore da, na bazi snažnog ekonomskog rasta, javni dug do 2020. bude smanjen ispod 60 odsto BDP-a.

Potpredsjednik je naglasio da tekuća godina predstavlja prekretnicu za strateški evropski put Crne Gore i čitavog regiona, naglašavajući da je Crna Gora spremna da ove godine otvori sva preostala poglavlja i u potpunosti usmjeri energiju na reforme koje će voditi konačnom zatvaranju pregovaračkog procesa.

Portal Analitika