Abiznis

Simović: IPA projekat važan iskorak u oblasti upravljanja vodnim resursima

Projekat “Jačanje kapaciteta za implementaciju Okvirne direktive o vodama u Crnoj Gori”, koji je u susret 22. martu – Svjetskom danu voda predstavljen danas u Podgorici, kako je ocijenio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, predstavlja važan iskorak u oblasti upravljanja vodnim resursima u Crnoj Gori.
Simović: IPA projekat važan iskorak u oblasti upravljanja vodnim resursima
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o projektu koji je podržan kroz IPA 2014 pretpristupna sredstva za životnu sredinu, u iznosu od 1,9 miliona eura, koji sprovode Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Evropskom komisijom.

Simović je kazao da će se realizacijom projekta unaprijediti standardi kvaliteta voda, poboljšati trenutno stanje informisanosti o vodnim resursima i definisati modeli za održivo upravljanje vodama u skladu sa standardima Evropske Unije.

“Ovim projektom, do sredine 2020. godine imaćemo spremne planove upravljanja Jadranskim i Dunavskim riječnim slivom, čime ćemo  ispuniti ovo mjerilo u pretpristupnim pregovorima. Planovi upravljanja riječnim slivovima će biti osnovni dokumenti prema kojima će se upravljati vodnim resursima, sa ciljem njihovog očuvanja”, kazao je Simović.

 

On je naveo da će u cilju unapređenja praćenja kvantiteta površinskih voda Hidrometeorološki zavod dobiti 10 novih sofisticiranih hidroloških stanica za mjerenje površinskih voda i da će biti unapređeno 17 postojećih stanica.

 

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Podgorici Herman Špic, kazao je da je najbolji model za jedinstveni sistem upravljanja vodama – upravljanje prema riječnim slivovima, odnosno prirodnim geografskim i hidrološkim jedinicama, a ne prema administrativnim ili političkim granicama.

Portal Analitika