Crna hronika

Magdelinić: Nanijeta šteta mojoj reputaciji

Tamara Magdelinić, djevojka Milana Kneževića, napisala je u podnesku dostavljenom Višem sudu da je cijeli ovaj slučaj nanio štetu njenoj reputaciji.
Magdelinić: Nanijeta šteta mojoj reputaciji
Portal AnalitikaIzvor

“Očito u cilju moje diskreditacije i stvaranja predstave o mojoj involviranosti u cijeli slučaj bez ikakvog pravnog osnova, u medijima se danima pominjalo moje ime na način kojim je nanijeta šteta mojoj reputaciji, što, u krajnjem, predstavlja jedno od krivičnih djela protiv časti i ugleda, inkriminisano i Krivičnim zakonikom Crne Gore”, navodi se u podnesku koji je pročitala sutkinja Suzana Mugoša. Podnesak objavljujemo itegralno.
Povodom sudskog poziva za saslušanje u svojstvu svjedoka u krivičnom predmetu Ks.br.14/17, obavještavam Sud da, saglasno čl. 94 Zakonika o krivičnom postupku Republike Srbije (ZKP) i čl. 34 Ugovora između Crne Gore i Republike Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, koristim pravo da se ne odazovem pozivu koji mi je upućen. Ovu odluku donosim iz više razloga koji se, prije svega, odnose na neprofesionalno postupanje i očiglednu sklonost pravosudnih organa ka brutalnom kršenju zakona i ljudskih prava i, u skladu sa tim, postojanja realne opasnosti po moju bezbjednost. 
U ovu farsičnu priču o “Državnom udaru”, sa kojom nemam nikakve veze, ja sam uvučena brojnim zloupotrebama i kršenjem mojih prava na više nivoa, o čemu postoje jasni dokazi. 
Uz podsjećanje Suda da sam, po zamolnici Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 10. februara 2017. godine, saslušana 2. marta pred Tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu, tom prilikom mi je uskraćeno, zakonom obavezujuće, pravo da budem oslobođena od dužnosti svjedočenja, čime su prekršene odredbe ZKP-a (čl. 94. st. 1 i 3.). Pored toga, očigledno nestručnim i nesavjesnim postupanjem organa Tužilaštva Crne Gore, uz navođenje neistinitih podataka, dovedena sam u vezu sa ljudima koje nikad u životu nisam srela, pri čemu su o meni iznijete krajnje neprimjerene i uvredljive kvalifikacije zbog kojih sam bila izložena višestrukim neprijatnostima. Dokazi za ove tvrdnje nalaze se u spisima predmeta. Takođe, očito u cilju moje diskreditacije i stvaranja predstave o mojoj involviranosti u cijeli slučaj bez ikakvog pravnog osnova, u medijima se danima pominjalo moje ime na način kojim je nanijeta šteta mojoj reputaciji, što, u krajnjem, predstavlja jedno od krivičnih djela protiv časti i ugleda, inkriminisano i Krivičnim zakonikom Crne Gore.
U konačnom, čvrsto vjerujem da je od samog početka čitav slučaj, koji po važnosti i načinu na koji se odvija zadire u krucijalna društveno-politička pitanja, izmješten iz pravne sfere, čime su obezvrijeđena elementarna načela vladavine prava. Time je nepovratno bačena sjenka na legalitet i legitimitet čitavog procesa.
Zbog svega navedenog, a naročito imajući u vidu institucionalni progon koji se već dugo sprovodi nad pojedincima koji se bore za ostvarivanje svojih političkih ciljeva, uključujući i poslednju odluku Višeg suda kojom se odbija legitiman zahtjev Milana Kneževića za odlaganje služenja zatvorske kazne u jeku dvije izborne kampanje, ja ne mogu da imam povjerenje u crnogorske institucije, niti mogu da podržim i budem dio sudske predstave koju režirate prema, po pravni poredak, pogubnom scenariju.

Portal Analitika