Crna hronika

Okončana istraga za ubistvo Borete i Zečevića

Protiv braće Ilije i Boška Pavlovića, koji se terete za učešće u ubistvu Đorđa Borete i slučajne žrtve Dragana Zečevića 7. decembra, u lokalu „Trofej“ u Budvi, okončana je istraga i podignuta optužnica.




Okončana istraga za ubistvo Borete i Zečevića
PobjedaIzvor

Kako Pobjeda saznaje, optužnica je juče predata Višem sudu na ocjenu. Prema stavu Specijalnog tužilaštva, braća Pavlović počinila su krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja.  Braća Ilija i Boško Pavlović uhapšeni su u septembru prošle godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Za učešće Pavlovića u ubistvu Borete i Zečevića istražitelji su operativno znali još na početku istrage, ali njihovo hapšenje nije realizovano ranije jer su se čekali rezultati vještačenja i materijalni dokazi koji ih nesporno dovode u vezu sa ovim zločinom.

ULOGE Njihova uloga bila je da pruže logističku podršku ubicama. Hapšenjem braće Pavlović otkrivena je sedmočlana grupa za koju se vjeruje da je angažovana i plaćena za ovaj zločin od kotorske kriminalne grupe označene u policiji kao „kavački klan“. Stavljanjem lisica na ruke braći Pavlović istražitelji nijesu zaokružili slučaj jer je direktni počinilac dvostrukog ubistva, prema sumnjama istražitelja, Budvanin Vasilije Rafailović (38) na slobodi. Za njim, njegovim sugrađaninom Ratkom Vušovićem i Bjelopoljcem Ivanom Cicmilom raspisane su potjernice. Prvi rezultati istražitelja uslijedili su samo nakon 40 sati, kada je policija uhapsila bosanskog državljanina Vladimira Šmanju (34) i Miljana Bulatovića (36) iz Niša, koji se sumnjiče za pomaganje izvršiocima ubistva. Istražitelji su utvrdili da su Bulatović i Šmanja mjesecima pratili Boretu, po nalogu naručioca ubistva, čije ime istražitelji za sada ne pominju ni nezvanično. Prema navodima tužilaštva, Bulatović i Šmanja su omogućili ubicama da počine likvidaciju i pomogli im da pobjegnu. Ubijeni Boreta je brat od strica osuđenika Saše Borete, koji izdržava tridesetogodišnju kaznu za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića. Pokojni Boreta bio je oženjen sestričnom Gorana Đuričkovića, koji je ubijen u oktobru prošle godine ispred svog lokala u Budvi ,,Old fišerman“ nakon krađe 200 kilograma kokaina u španskoj luci Valensija.

ORGANIZACIJA Odbjegli Vasilije Rafailović i Miljan Bulatović označeni su kao organizatori kriminalne grupe koja je likvidirala Boretu i Zečevića, dok je vlasnik lokala Ivo Stanišić ranjen. Prema navodima optužnice, članovi kriminalne organizacije koji su pomogli u izvršenju zločina bili su Ratko Vušović i Ivan Cicmil, koji su u bjekstvu, dok se Vladimir Šmanja nalazi u spuškom Istražnom zatvoru. Rafailović i Vušović su, prema nalazima iz istrage, bili direktni izvršioci ubistva Borete i Zečevića.

Rafailović je ispalio više hitaca iz automatske puške sa motora kojim je upravljao Vušović. Okrivljeni Rafailović je, prema stavu istražitelja, bio na „vrhu kriminalne organizacije koja je stvorena radi realizacije neodređenog broja krivičnih djela kao što su teška ubistva“. Osim što je njegov zadatak bio da vrbuje članove, planira krivična djela, daje uputstva i naredbe, Rafailović je učestvovao u izvršenju zločina. Sa druge strane, zadatak Bulatovića koji je takođe označen kao oganizator bio je da planira i izdaje naredbe članovima organizacije. Njegovo zaduženje, prema nalazima iz istrage, bilo je i obezbjeđivanje prostora u kojem je bilo oružje, motor, municija. Šmanjin zadatak bio je „pronalaženje i iznajmljivanje pogodnih prostorija za skrivanje oružja i predmeta namijenjenih izvršenju krivičnih djela“.

Zadatak Vušovića je bio da nabavlja vozila i motocikle kojima bi upravljao prilikom izvršenja krivičnih djela, dok je obaveza Cicmila bila nabavka oružja. U optužnici se navodi da su okrivljeni Vušović i Cicmil, mjesec prije ubistva Borete, nabavili ručni raketni bacač M-80. Oružje, zamotano u farmerke, sakrili su u ukradeni motocikl ,,kavasaki“ tivatskih tabli i parkirali ga u naselju Vidikovac. Sa tog mjesta trebao je da ga preuzme za sada neidentifikovani član kriminalne organizacije.

Portal Analitika