Društvo

Vaša briga o šumama vidljiva i iz svemira

Posljedice sječe šuma nakon izdavajanja koncesija u gazdinskim jedinicama u vremenskom periodu od svega nekoliko godina su alarmantne, pokazalo je istraživanje Centra za zaštitu i proučavanje ptica CZIP.

Vaša briga o šumama vidljiva i iz svemira
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora je jedna od najzelenijih zemalja Evrope poslije Finske, Švedske i  Slovenije, sa više 60% teritorije pod šumama. Od toga je samo 5,8% zaštićeno i to u okviru Nacionalnih parkova. Na međunarodnom nivou u okviru EU mreže zaštićenih područja (Emerald) kandidovano je 8,8% šuma u kojima je i pored izuzetnog biodiverzitetskog značaja sječa dozvoljena.

Kako iz CZIP dodaju, momentom ulaska Crne Gore u Evropsku uniju veliki procenat šumskih staništa biće pod posebnim režimom zaštite u okviru Natura 2000 mreže zaštićenih područja što će u potpunosti onemogućiti neodrživo gazdovanje šumama.

sume-ge

Oni smatraju da je šumarstvo u Crnoj Gori u sadašnjem obliku neodrživo jer su rashodi upravljanja šumama veći od prihodovanih dobitaka kroz naplaćene koncesije. Očigledno je da dosadašnja praksa ne doprinosi centralnom budžetu države već isključivo budžetu pojedinaca, ostavljajući nemjerljive štetne posljedice po biodiverzitet i lokalne zajednice.

Negativne posljedice neodržive sječe šuma u Crnoj Gori statistički gledano, zahvataju duplo veću površinu i od onih koje pogode požari. Istraživanje CZIP-a pokazalo je da su posljedice sječe nakon izdavaja koncesija u gazdinskim jedinicama u vremenskom periodu od svega nekoliko godina alarmantne! 

komovi-ge
Portal Analitika