Politika

Knežević: I caru i prosjaku je jednako mek stomak

Dužnost mi je da nakon stava zajedničkog predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića da će se povući iz predsjedničke kampanje ukoliko dođe do građanskih sukoba zbog pokušaja mog nasilnog privođenja i nakon zajedničke odluke predsjedništva Demokratskog fronta, saopštim da sam odluku o dobrovoljnom odlasku u ZIKS, donio kako ne bih ugrozio kampanju zajedničkog kandidata Mladena Bojanića i kako ne bih ugrozio zajedničko djelovanje opozicije i naš interes - kazao je funkcioner DF-a Milan Knežević u svom video obraćanju.
Knežević: I caru i prosjaku je jednako mek stomak
Portal AnalitikaIzvor

''Dvadeset godina mog života sam posvetio beskompromisnoj borbi protiv Đukanovićevog režima i svojim dosadašnjim političkim aranžmanom nisam ugrozio ni zajedničko opoziciono djelovanje ni interes. Rezultat moje borbe je poznat - pravosnažno sam osuđen na četiri mjeseca zatvora u jednom političkom procesu. Već sedam mjeseci nalazim se kao jedan od optuženih u drugom političkom procesu tako zvani državni udar dok sam u trećem političkom procesu označen kao vođa kriminalne grupe koja je poslanicima DPS-a saopštila istinu da su gazeći Ustav i Zakon ove države duboko zašli u sveru ništavila'', kazao je Knežević.

On smatra da broj prekršajnih prijava koje je dobio, novčanih kazni od strane sudova i tužilaštva prevazilazi i kafkijasnki doživljaj institucionalnog terora i maltretiranja.

''Već osam mjeseci sam onemogućen da obavljam svoje parlamentarne aktivnosti jer su mi oduzete sve isprave uz obrazloženje da bih mogao napustiti zemlju, iako svi znaju da sam svu ljudsku i političku sudbinu vezao za Crnu Goru. Nemam dilemu da je ovaj teror posljedica naših političkih uvjerenja koja se nikako ne uklapaju u kalup NATO besudne zemlje i kolonije što je Crna Gora poslata učlanjenjem u ovaj vojni savez glasanjem u krnjoj Skupštini bez konsultacije građana na referendumu'', ističe Knežević.

Knežević naglašava da je svojim političkim djelovanjem postao nečista savjest koja svakodnevno podsjeća na istinu.

''A istina koliko god za neke bila bolna je sljedeća - Večina građana Crne Gore je protiv učlanjenja u NATO, protiv priznavanja Kosova, protiv uvođenja sankcija Rusiji, većina smatra da srpski jezik mora biti ravnopravan sa crnogorskim, većina smatra da su pravoslavni Crnogorci i Srbi jedan isti narod i da svaki pokušaj diskriminacije Srba ne može doprinijeti stabilnosti i nacionalnom pomirenju kojem bi svi trebali da težimo. Većina smatra da je naša država ekonomski uništena, poharana i nalazi se u vlasništvu nekoliko porodica koje su svoje interese predstavile kao nacionalne. Upravo zbog ovih istina ja sam osuđen a i dalje mi se sudi ne bih li na nekom novom geopolitičkom golom otoku promijenio svoje stavove i napravio kompromis sa strahom. Da sam bio spreman da izdam samog sebe sve ove studanije ne bi bile potrebne, dovoljno bi bilo da pozovem drugog sekretara američke ambasade i zatražim sastanak sa Nj.E. neformalnim gospodarom Crne Gore kako bih uz jedan rukoljub oprao svoje grjehove i stao u red bezličnih političkih lakeja i baštovana koji češće idu po mišljenje u ambasadu nego u trgovinu u Voliju'', kazao je Knežević u svom video obraćanju.

Knežević dodaje da ga ove mjere neće natjerati da se odrekne njegovih političkih uvjerenja.

''Ako neko u generalštabu NATO-a misli da će procesi djelovati vaspitno na njega i da će se odreći svojih političkih uvjerenja, onda im je isplativije da prilikom šetnje u zatvorskom krugu isceniraju sukob samnom a javnosti predstave da sam nekom od robijaša ukrao sapun i konzervu tunjevine. Na našu nesreću istorija Crne Gore je puna bratoubilačkih sukoba i osveta i zato nam nisu potrebni ni NATO ni Rusija jer jedna smrt povlači drugu i tako do istrjebljenja i besmisla. Proučavajući istoriju mnogo većih država i naroda mnogo većih od nas, zaključio sam da sva životna filozofija stane u činjenici da je i caru i prosjaku jednako mek stomak. Pošto sam ja poravnao račune sam sa sobom ne bih voli oda nekom drugom ostavljam u amanet obaveze koje mora ispuniti a nemam dilemu da bi one bile ispunjene. Ovo je samo upozorenje onima koji su umislili da su gospodari naših sudbina i da nikada ne zaborave da su njihove sudbine vezane za naše a to je usud koji ne mogu regulisati ni ZKP ni krivični zakonik Crne Gore'', ističe Knežević.

On je naglasio da je odluku o dobrovoljnom odlasku u ZIKS donio u interesu predsjedničke kampanje Mladena Bojanića.

''I to nakon konsultacija sa predsjedništvom DF-a i DNP-a, pošto je poznato da samo priznajem sud svoje partije. Nadam se da ću na taj način doprinijeti da težište ovih izbora ne bude na radikalizovanju moje ličnosti, a još bitnije ni DF-a kao najjačeg opozicionog subjekta. Valjda je svakom u ovih godinu i po terora jasno da ne napadaju oni DF zbog Milana Kneževiča, već obratno jer je DF postao način života desetine hiljada slobodnih ljudi da ga niko ne može uništiti. Uvjeren da bi svaki vid novih tenzija u izbornoj kampanji na relaciji DF - režim bila idealna prilika da budemo optuženi za treći državni ovim svojim činom doprinosim homogenizovanju opozicije i pobjedi našeg predsjedničkog kandidata. Sve vrijeme državnog terora prkosno sam se smijao svojim dželatima. Činim to i ovog puta jer znam da ću i u zatvoru biti slobodniji od svojih progonitelja. Pozivam sve da zajedno damo doprinos pobjedi Mladena Bojanića jer više nema izgovora da se to ne desi. Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može, nema povlačenja, nema predaje'', zaključio je Knežević.

 </p>

Portal Analitika