Zanimljivosti

Opasan, ali izlječiv oblik kancera: Pregledajte grudi, spasite život

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena, a i jedno je od najčešćih malignih oboljenja uopšte. Računa se da u toku životnog vijeka od 80 godina jedna od osam žena obolijeva od raka dojke.
Opasan, ali izlječiv oblik kancera: Pregledajte grudi, spasite život
superzenaIzvor

Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. 

Cilj kampanje je da se skrenue pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba oboljelih od ove bolesti. 

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svijesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu.  

Rak dojke rijetko se javlja prije 20. godine života, a najčešći je između 55. i 70. godine života. Ova bolest prijeti sve većem broju žena, a najveći uzrok je mala informisanost i ne redovni pregledi. Takođe, ovu bolest prate i česte predrasude, a mi vam predstavljamo najčešće.

Porodična istorija je najveći indikator rizika 

I vi ćete oboljeti od raka dojke ako ga je neka žena u vašoj porodici imala je jedna od najčešćih priča koje slušamo. Međutim izgleda da nije baš tako. 

"70 odsto žena koje obole od ove bolesti nisu imale slučaj tog oboljenja u porodici", kaže dr Džuli R. Gralou. 

Zato je važno da bez obzira na vašu porodičnu medicinsku istoriju, razgovarate sa vašim ljekaraom o pregledu koji je pogodan za vas. 

S obzirom na to da nam ljekari preporučuju da se same pregladate, ako se desi da napipate kvržicu odmah pomislimo na rak. 

"Ipak, većina žena koje je otkriju, nemaju rak", kaže dr Otis Brejvli. On dodaje da u 75 odsto slučajeva kvržica predstavlja nešto daleko manje opasno, poput benigne ciste. 

Kvržice su jedino što tražimo tokom samopregleda 

Kvržice nisu jedine promjene koje tražimo na dojkama. Svaka žena je posebna i ima drugačije dojke koje se razlikuju u veličini, obliku, izgledu pa i dodiru. 

Kod doktora treba da odete i iako primijetite dio na dojci koji je čvršći ili deblji, veći, primetniji na jednom mjestu na koži, ako bradavica krvari ili je drugačijeg izgleda. Kod inflamatornog raka dojke ( koji je rijedak, ali agresivni oblik raka), na jednom dijelu dojke može da se razvije osip ili oticanje na jednom mjestu ili na cijeloj dojci.

Rak dojke se uspješno liječi, posebno ako se otkrije u ranom stadijumu. Čak i u odmakloj fazi bolesti rak dojke ne mora da se završi smrtnim ishodom.

Opasnost od raka dojke je povećana kod žena:

koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine
koje su imale menopauzu prije 50. godine
koje nisu rodile ili su rodile posle 30. godine
u kojih je kod biopsije dojke nađen poremećaj normalnih struktura ćelija
koje su operisane zbog raka jedne dojke (vjerovatna učestalost raka u drugoj dojci je oko 6%)
ako je u porodici neko od bliskih srodnika imao rak dojke
posle 50. godine života opasnost se povećava s gojaznosti i odnosom tjelesne težine prema visini. Žene s vlažnim cerumenom (cerumen = usna mast) sklonije su raku dojke.

Portal Analitika