Fudbal

Prvaka nikad nijesmo znali ovako rano

Odigrano je 25. kolo u Telekom 1. CFL i odrađene su skoro tri četvrtine prvenstva. Desilo se nešto izvanredno, nepojmljivo za crnogorski fudbal kada se igra u zimskom periodu: sve utakmice šest kola nastavka prvenstva odigrane su u perfektnim uslovima za igru. Konačno nema onih odurnih slika sa crnogorskih terena nakon obilnih kiša, koji liče na bazene, a fudbal na vaterpolo koji se igra nogama.
Prvaka nikad nijesmo znali ovako rano
Branislav Milačić
Branislav MilačićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Razlozi za to su dobro održavani tereni i pametno odlaganje utakmica. Poslije pauze u prvenstvu dolazi lijepo vrijeme i tereni će biti još bolji. Dešava se ono što sam pretpostavljao nakon što su klubovi završili zimske pripreme. Sutjeska je zasjela na prvo mjesto i praktično već osvojila šampionsku titulu. Nije uobičajeno iznijeti tu konstataciju, ako se zna da treba da se odigra još 11 kola (u opticaju su za svaku ekipu po 33 boda). Međutim, to sam uradio iz dva razloga: Sutjeska ima 15 bodova prednosti ispred drugoplasirane Budućnosti i utakmicu manje. Ne pamtim da je tokom takmičenja u ovoj ligi neko tako dominantno držao prvo mjesto. Budućnost je jedini kakav-takav konkurent Nikšićanima za osvajanje prvog mjesta.

Zbog ogromnog bodovnog zaostatka, kao i zbog činjenice da u nastavku prvenstva pružaju loše partije, oni ne predstavljaju ozbiljnu opasnost po Sutjesku. Kako igraju, siguran sam da ne mogu ostvariti više pobjeda u nizu, koje su potrebne u slučaju kiksa rivala da se on sustigne. Ubijeđen sam da bi Sutjeska osvojila prvo mjesto i kada bi u ovom trenutku bila egal u bodovima sa Budućnošću. Enigma ko će biti prvak Crne Gore nikada nije tako rano riješena kao ovog puta i zato sve čestitke za Sutjesku. Nema dileme i o tome ko će biti drugoplasirani, jer i ovakva kakva je Budućnost je nedostižna. Suprotno ovome, borba za osvajanje trećeg (koje klubu obezbjeđuje evropsko takmičenje) pa i četvrtog mjesta (koje obezbjeđuje evropsko takmičenje ako drugoplasirani ili trećeplasirani osvoje Kup Crne Gore) biće krajnje uzbudljiva i trajaće maltene do posljednjeg kola. Kako i ne bi, kada je bodovna razlika između trećeplasirane Zete i sedmoplasiranog Rudara (koji ima utakmicu manje) tri boda. Tu je i osmoplasirana Iskra sa četiri boda zaostatka. Do sada se nikada nije desila takva bodovna izjednačenost više klubova, aspiranata za evropsko takmičenje. Ovakvo stanje je posljedica izjednačenosti kvaliteta fudbalera koji brane njihove boje, a nijedan od tih klubova nema kvalitetnog pojedinca koji bi pravio prevagu.

Bez takvih se ne osvajaju lako bodovi. Jedina iznimka je fudbaler Mladosti Marko Ćetković koji posjeduje izvanredne igračke sposobnosti, ali za sada one samo povremeno dolaze do izražaja. Znam da Ćetković može znatno bolje i siguran sam da će to pokazati u nastavku prvenstva. Za dosadašnje lošije partije, ili tačnije rečeno samo povremeno dobre, opravdanje nalazim u nekvalitetnim igrama fudbalera Mladosti na sredini terena u fazi napada. Ako se taj segment u igri ovog kluba u nastavku prvenstva popravi, Ćetković će praviti prevagu, a takva Mladost biće glavni kandidat za osvajanje trećeg mjesta.

Gotovo od samog početka prvenstva Zeta zauzima treću poziciju. U prvom dijelu prvenstva držali su je lagano, ali su u nastavku pokazali i drugo lice. Teško dobijaju utakmice i zabrinjavajuće su neefikasni. Mladi Krstović, izuzetno talentovan fudbaler i glavni strijelac ekipe, u nastavku prvenstva nije postigao nijedan gol. Što se dešava sa tim momkom? Nije se valjda, sa svojih 18 godina, zasitio igranja u crnogorskom fudbalu? Ako je to, pronašao je put koji ga ne vodi do uspješne karijere. Ako je u pitanju kriza, što nije neuobičajno za fudbalere njegovih godina, onda treba da uradi sve kako bi što prije izašao iz nje. Jedini recept je da vjeruje u sebe i ima maksimalno samopouzdanje i naporno radi i samo radi.

Još jedan kandidat za treće mjesto je Rudar. Kandidat jeste, ali mislim da su mu šanse manje od njegovih konkurenata Mladosti i Zete, jer smatram da ima slabiji igrački kadar od te dvije ekipe. I njima je neefikasnost najveći problem. Vremešni Đalović nije ono što je nekad bio, a isto važi i za Pavlovića. Kada se sjetim kako “uspješno” igram sportsku kladionicu, onda me ne bi iznenadilo da Rudar na kraju osvoji treće mjesto. Grbalj držim za klub koji ima najmanje šanse za osvajanje trećeg mjesta zato što su oni specijalisti za Kup takmičenja. Pošto su se plasirali u polufinale, vjerujem da će Kup biti glavno opredjeljenje i taj klub za dosad urađeno zaslužuje posebne pohvale. Nakon junskog remonta ekipe, doveli su nekoliko novih igrača, boljih od ovih što su otišli i ponovo stvorili odličan tim. Igrama se posebno ističu novajlije Jović i Popović kao i povratnik golman Kordić.

Ovakav Grbalj i te kako inspiriše i Vukovića koji doživljava drugu fudbalsku mladost, pa zato rezultati ne izostaju. Iz prikrajka treće mjesto mjerka i Iskra koja nije startovala kako sam očekivao, ali ima još 11 kola, pa će biti dana za megdana. Iskra se ne smije otpisivati. Najveće neprijatno iznenađenje nastavka prvenstva je Kom koji je u šest kola osvojio samo dva boda. Od kluba koji je bio usredsređen na plasman koji izbjegava baraž, došao je u situaciju da se spašava od direktnog ispadanje iz lige. Taj klub ima izvanredne uslove za rad, a rukovodstvo na vrijeme izmiruje obaveze prema stručnom štabu, trenerima i radnoj zajednici, pa ovakav start niko nije očekivao. No, ne ide uvijek onako kako se planira zvona za uzbunu su se oglasila, pa se očekuje da će se probuditi usnuli iz kluba. Nakon završetka januarskog prelaznog roka bilo je jasno da je Petrovac napravio kvalitetnu ekipu. Ono što se tada naziralo, tokom takmičenja se i pokazalo.

Petrovčani igraju dobar fudbal i mogu pobijediti svaku ekipu u ligi. Skupili su toliko bodova da više ne zavise od drugih već od sebe i sada je to njihov izvanredan uspjeh. Dečić je poslije pet odigranih kola bio praktično otpisan i viđen kao siguran putnik u Drugu ligu. Međutim, pobjedom protiv Koma, vratio se u život. To je dobro zbog duha takmičenja i zbog renomea crnogorskog fudbala. Ne mogu ni da zamislim što bi se sve dešavalo u našoj ligi kada bi jedna ekipa bila otpisana 11 kola prije kraja takmičenja!

Portal Analitika