Kultura

Počinju ''Dani frankofonije''

Ovogodišnji Dani frankofonije biće otvoreni večeras u Nikšiću, kreolskim džez koncertom u izvođenju talentovane Veronik Erman Samben.
Počinju ''Dani frankofonije''
Portal AnalitikaIzvor

Koncert će se održati u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Veronik Erman Samben, talentovana kompozitorka, tekstopisac i pjevačica, rođena je 1974. na ostrvu Gvadalupe gdje već kao vrlo mlada biva očarana kubanskom muzikom i plesom zuk.

U njenoj porodici muzički ukusi su bili jasno definisani budući da je njena majka bila veliki obožavatelj muzike Žaka Brela (Jacques Brel) i Tine Tarner (Tina Turner), dok je njen otac volio da pleše uz muziku Kadans grupe Les Aiglons.

U 17. godini napušta domovinu i odlazi u Evropu kako bi nastavila više poslovne studije. Godine 2008. odlučuje da se u potpunosti posveti pisanju i komponovanju pronalazeći inspiraciju u zvukovima nekih udaljenih područja. Njena djela bogata su multikulturalnim i neobičnim aspiracijama.

Džez će imati odlučujući uticaj na karijeru mlade umjetnice. I zaista, pjevačice Ela Ficdžerald (Ella Fitzgerald), Natali Kol (Natalie Cole) i saksofonista Ksavier Rišardo (Xavier Richardeau), obilježiće njeno muzičko putovanje.

Ksavier Rišardo će čak i postati njen muzički direktor, a ta saradnja iznjedriće njen prvi album Ròz Jériko, 2012.

Njene očaravajuće kompozicije u kojima su isprepleteni džez i karipske kulture pokreću mase na brojnim festivalima i klubovima u kojima nastupa, kao što su Rio Loco, Sunset ili Martinique Jazz Festival.

Godine 2011. upućuje poziv vizuelnim umjetnicima, pjesnicima i tekstopiscima sa ciljem da naprave elektro-poetsku predstavu Rasinovan za koju komponuje muziku za tekstove afro-američkog pjesnika Pol Lorens Danbara (Paul Laurence Dunbar).

Takođe, ona piše i predstavu za djecu Calyps et Compagnie, koju je predstavila tokom festivala Rio Loco.

Portal Analitika