Društvo

Otvara se prvo sklonište za djecu žrtve nasilja

Ministarstvo rada i socijalnog staranja u sklopu Dječjeg doma ,,Mladost“ u Bijeloj do kraja godine otvoriće prvo sklonište za djecu žrtve nasilja u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda.
Otvara se prvo sklonište za djecu žrtve nasilja
PobjedaIzvor

Iz ovog resora pojasnili su da su odredili prostor u kojem će da borave djeca, te da će sklonište biti kapaciteta za šestoro mališana.

STANDARD

- To je standard da bude toliko djece. Dužina boravka zavisiće od individualnih potreba djeteta. Biće zaposleni stručnjaci – istakli su kratko iz ovog resora.

Ovaj projekat, kako su naveli, realizovaće Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

- Sklonište će funkcionisati u skladu sa najboljim međunarodnim standardima. Ovo će biti prvo sklonište za djecu žrtve nasilja u Crnoj Gori – kazali su oni.

Nakon što je nedavno brutalno ubijen petnaestomjesečni dječak nadležni su počeli intenzivnije da se bave pitanjem nasilja u Crnoj Gori. U više navrata su na skupštinskim odborima konsultativno saslušavani ministri koji su nadležni za ovu oblast kada je, između ostalog, konstatovano da žrtve nasilja nijesu zaštićene u dovoljnoj mjeri kako bi trebalo.

Istaknuto je, takođe, da je u ovoj priči problematična svijest društva koje i dalje posmatra nasilje kao privatnu stvar. Nedopustivo je, kako su poručili, da građani žmure na slučajeve nasilja koji se događaju u njihovom komšiluku, a da se to dešava potvrđuju i podaci Ministarstva rada i socijalnog staranja o prijavama koje dobijaju centri za socijalni rad. Prošle godine zabilježeno je 238 prijava na sumnju za zanemarivanje i nasilje nad djecom, dok ih je u 2016. bilo manje- svega 165.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika