Politika

Knežević dobrovoljno odlazi u ZIKS

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, koji je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog napada na policajca, danas će se dobrovoljno javiti na prijavnicu Zavoda za izdržavanje krivičnih sankcija radi izdržavanja kazne.
Knežević dobrovoljno odlazi u ZIKS
PobjedaIzvor

To je juče u Skupštini saopštio poslanik Fronta Strahinja Bulajić, koji je ujedno najavio i da će taj politički savez bojkotovati rad parlamenta sve dok je Knežević u zatvoru. Front je time odgovorio na stav predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića da će u slučaju bilo kakvih građanskih sukoba povući kandidaturu za šefa države.

Odluku o dobrovoljnom odlasku na odsluženje kazne donijeli su Knežević i Predsjedništvo Demokratskog fronta jer su procijenili da bi bilo kakve  mjere otpora, koje su ranije najavljivali, štetile zajedničkom predsjedničkom kandidatu Mladenu Bojaniću.

– U svjetlu činjenice koju je saopštio predsjednički kandidat Mladen Bojanić da u ovom momentu, kad je opozicija na korak od preuzimanja prve od glavnih poluga vlasti, treba izbjeći sve situacije koje bi režim mogao da iskoristi u pravcu izazivanja sukoba, kao i unošenja nemira među građane, odustali smo od planiranih mjera otpora, poput zatvaranja poslanika u Skupštinu Crne Gore i organizacije protesta– rekao je Bulajić u Skupštini.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Knežević je na Predsjedništvu DF-a kazao da ide dobrovoljno u zatvor jer ne želi da on, niti DF, preuzima političku odgovornost za eventualno povlačenje kandidature Bojanića, odnosno poraz opozicije bez borbe na predsjedničkim izborima.

– DF i Milan Knežević bi bili optuženi da su isključivi krivci za povlačenje kandidature, odnosno poraz na predsjedničkim izborima. To je političko breme koje zahtijeva žrtvu – citirao je izvor Pobjede Kneževićeve riječi na sjednici Predsjedništva DF-a.

Bulajić je ocijenio i kako su u Fronu svjesni da bi bilo kakav vid radikalizovanja i pružanja otpora hapšenju Kneževića predstavljao situaciju koju bi režim iskoristio u svoju korist.

– Uvjereni smo da smo ovom odlukom dali snažnu podršku našem kandidatu Mladenu Bojaniću i podržali većinski interes Crne Gore, koja želi demokratske promjene – naveo je Bulajić.

Milana Kneževića je Osnovni sud u Podgorici prvobitno osudio na sedam mjeseci zatvora zbog napada na policajca 17. oktobra 2015. godine tokom razbijanja protesta Fronta, ali je Viši sud tu kaznu npreinačio na četiri mjeseca.

On je u međuvremenu uložio ustavnu žalbu na presude Osnovnog i Višeg suda, ali o toj žalbi Ustavni sud još nije odlučio.

Portal Analitika