Politika

SDP: Kandidatura Đukanovića pokazatelj podjela u DPS-u

Izbor predsjednika DPS-a, Mila Đukanovića za predsjedničkog kandidata te partije predstavlja posljednji čin u konačnom raspletu i raspadu DPS-a, navodi se u saopštenju Medijskog pula SDP.
SDP: Kandidatura Đukanovića pokazatelj podjela u DPS-u
Agencije/Portal AnalitikaIzvor

"Njihova nemoć da blagovremeno, kao vladajuća partija, izaberu kandidata, te izbor kandidata koji simbolički, državnički i partijski predstavlja kontinuitet u svakom smislu, samo pokazuje da u ovoj partiji prevladava stav da u Crnoj Gori ništa ne treba mijenjati.

Drugim riječima, 'tvrda linija' u ovoj partiji po svaku cijenu hoće da zadrži postojeće stanje, i u partiji i u društvu. Istovremeno, ovaj izbor pokazuje duboku krizu povjerenja i klanovske podjele koje postoje unutar DPS-a, te strah od gubitka pozicija moći koje obezbjeđuju partijskoj eliti permanentnu zloupotrebu državnih interesa zarad njihovog ličnog dobra.

Jednostavno, struja koja ne želi nikakve, makar simbolične promjene, unutar DPS-a je očito još uvijek dominantna, i to izbor Mila Đukanovića za kandidata ubjedljivo dokazuje", navodi se u saopštenju partije Ranka Krivokapića. 

Sa druge strane, kako dodaju, ova odluka se može smatrati i kao trenutno primirje unutar DPS-a.

"Koje je privremeno napravljeno zarad zaštite zajedničkih interesa, a to je vlast, a nakon koga možemo očekivati nastavak borbe između frakcija, struja i različitih feudalnih interesa koji su evidentni u vladajućoj partiji.

Sada je jasno da naspram potrebe građanske Crne Gore za promjenama, stoji autokratija i evidentni konzervativizam vladajuće partije pa je ovo razlog više, a ne razlog manje, da se svi opozicioni građani i građanke mobilišu i konačno raskinu sa politikom kontinuiteta i nazadovanja sa kojom se duboko ne slažu.

Jasno je da sada na izborima imamo tri ključna kandidata, jednog koji garantuje da se ništa promijeniti neće, a to je Milo Đukanović, drugog koji je kandidat DF-a i njemu srodnih partija, i trećeg, dr Draginju Vuksanović koji je jedini autentičan predstavnik građanske Crne Gore koja postavlja zahtjev za promjenama", navode iz SDP-a.

Smatraju da je izbor jednostavan.

"Svi koji su za promjene biraju između DF politike radikalizacije ili građanske Crne Gore, a svi kojima je dobro ovako kako jeste, imaju svog kandidata koji je oličen u predsjedniku DPS-a.

SDP je uvjeren da je vrijeme promjena na vidiku i da će to ovi predsjednički izbori pokazati. Vjerujemo u mudrost i odlučnost građanki i građana Crne Gore da na ovim predsjedničkim izborima pokažu da nas je više i da ćemo zajedno raskinuti sa prošlošću koju oličava kandidat DPS-a i okrenuti se budućnosti, koju oličava  Draginja Vuksanović", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika