Politika

Đukanović: Očekujem pobjedu u prvom krugu

Glavni odbor Demokratske partije socijalista i formalno je predstavio večeras lidera te partije kao kandidata za predstojeće predsjedničke izbore. Prvi čovjek partije, smatra da iz DPS-a nisu zakasnili sa predstavljanjem kandidata i da imaju dosta vremena, te da bez sumnje očekuje pobjedu u prvom krugu.
Đukanović: Očekujem pobjedu u prvom krugu
Portal AnalitikaIzvor

''Počastvovan sam predlogom Demokratske partije socijalista i jedinstvenom odlukom da meni ukažu povjerenje da predstavljam partiju na predstojećim predsjedničkim izborima. Ova odluka je izraz moje odgovornosti prema onome što su tekovine i potrebe budućeg razvoja Crne Gore. Tu mislim na vrijednosti kao što je obnovljena nezavinsot, stabilnost, dosadašnji ekonomski razvoj i potreba daljeg usvajanja evropskog sistema vrijednosti. Tokom predhodnih nekoliko mjeseci više puta ste čuli da je moja lična orijentacija bila drugačija ali kada se bavite poslom kojim se ja bavim već duže od četvrt vijeka onda se podrazumijeva da ste pristali da usaglašavate ono što su vaši lični planovi sa osjećajem odgovornosti sa onim što su partijske i društvene obaveze. To je moja i percepcija mojih najbližih kolega iz predsjedništva DPS-a uz podršku glavnog odbora i svih članova i simpatizera da postoji potreba za ovakvih angažmanom za narednih pet godina'', kazao je Đukanović na večerašnjoj pres konferenciji.

Đukanović je dodao da je DPS od strane političkih konkurenata i šire javnosti kritikovan da su zakasnili sa ovakvom odlukom. Međutim on smatra da to nije slučaj.

dsc-0998

''Kada smo došli do ovakve procjene imali smo u vidu i ono što je domaći politički kontektst i što su potrebe budući demokratski razvoj Crne Gore. Imali smo u vidu regionalni ali i širi međunarodni aspekt za koji procjenjujemo da nije idealan i da se sa tog vanbalkanskog aspketa generiše čitav niz ozbiljnih problema koji mogu ugroziti ono što je krhka stabilnost i zamagljena evropska orijentacija svih balkanskih društava. Imajuči u vidu da čvrsto vjerujemo u evropsku budućnost regiona i da kao državna politika snažno i odgovorno radimo na dosezanju ciljeva, ponosni na rezultate koje smo dostigli mislim da je jako važno da u narednom periodu Crna Gora nastavi da igra pozitivnu ulogu promotera tih vrijednosti i mislimo da je najsnažniji potencijal koji Crna Gora ima upravo skoncentrisan u Demokratskoj partiji socijalista'', istakao je Đukanović.

Lider DPS-a je kazao da ne smatra da su pretenciozni i nerealni, te da tome svjedoči povjerenje koje im građani iskazuju iz jednog u drugi izborni ciklus.

''To pokazuje i naš rejting u odnosu na našu konkurenciju. Ne potcjenjujemo bilo kog konkurenta na crnogorskoj političkoj sceni, naprotiv, iskazujemo spremnost da sa svima širimo fond odgovornosti za dalji državni razvoj i mislimo da moramo nastaviti sa očekivanom i najvišom odgovornošću državne politike. Imajući u vidu ono što se događa u našem okruženju, smatramo da je stabilnost na iskušenju i da je danas manje jasna i teže dogledna evropska perspektiva za sva balkanska društva nego što je bila prije neku godinu. Potrebno nam je dodatne mudrosti i strpljenja, posebno dodatne odgovornosti da ne ispustimo nešto od tih temeljnih vrijednosti i stabilnosti. Odlučni smo da branimo ono što su tekovine naše dosadašnje politike, da branimo tekovine savremene Crne Gore i da ih dodatno afirmišemo i da zajedno sa građanima Crne Gore grabimo ka višim nivoima ekonomskog i demokratskog razvoja'', istakao je Đukanović.

dsc-1020

Đukanović je kazao da su u toj partiji puni optimizma i da imaju dovoljno vremena da na adekvatan način predstave kampanju.

''Uvjereni smo da imamo i više nego dovoljno vremena za završnicu kampanje. Nismo niti nov politički subjekt, niti novi politički ljudi već građani dosta znaju o nama o onome što su naše dobre i loše strane. Spremni smo za fer političku utakmicu. Uopšte nemamo u prvom planu druge kandidate niti imamo namjeru da se nadmećemo na tradicionalan balkanski politički način. Imamo namjeru da u kampanji predstavimo šta je to čime se mi legitimišemo, što su naša ostvarenja i šta je to kako mi vidimo mogućnosti budućeg razvoja crnogorske ekonomije i demokratije u sljedećem periodu. Znam da je uloga predsjednika definisana ustavom. Nemam nikakvu potrebu da koristim bilo kakva druga ovlašćenja mimo onih namijenjenih predsjedniku države, ukoliko mi građani Crne Gore daju takvo povjerenje na izborima 15. aprila'', naveo je Đukanović.

Lider DPS-a je istakao da je spreman da bude odgovoran dio tima politike države Crne Gore koji će djelovati sinhronizovano i skladno u pravcu dalje afirmacije evropskih vrijednosti. 

dsc-1031

''Biću dio tima koji će istrajno stojati sa ispruženom rukom prema svih drugim akterima političke scene Crne Gore sa namjerom da prevazilazimo podjele i svo ono nasljeđe koje je nažalost limitiralo tempo ukupnog crnogorskog razvoja. Mislimo da je standarni problem savremene civilizacije deficitarnost ljudi, znanja, umijeća, vještina, da odgovoraju sve češćim izazovima. Procesi su ubrzani i potrebno je svakog sata odgovarati na izazove koje nudi savremeni ekonomski i demokratski razvoj. Taj problem koji imaju sva društva svakako ima i Crna Gora a taj problem je dodatno izražen u onim društvima koja su podijeljena. To predstavlja jedan od teških okova oko nogu Crne Gore imajući u vidu njenu potrebu dinamičnog razvoja i prevazilaženja problema koje imamo kao nasjleđe istorijskog zaostajanja Crne Gore na Balkanu i Balkana ukupno. Zbog toga kao najodgovorniji politički subjekt to vidimo kao jedan od važnih prioriteta, da uz očuvanje stabilnsoti, ubrzanje razvoja, radimo na mobilizaciji i homogenizaciji svih domaćih potencijala kako bi stvorili uslvoe da sa više snage, više ruku, više pameti, odgovaramo na izazove sa kojima će se Crna Gora suočavati u vremenu koje je pred nama'', kazao je Đukanović.

Đukanović je na kraju dodao da je ubijeđen da će zadovoljiti očekivanja crnogorske biračke javnosti.

''Ja sam takođe optimista kao i moje kolege. Ubijeđen sam da smo u stanju da u maksimalnoj mjeri zadovoljimo očekivanja crnogorske biračke javnosti. Bićemo dovoljno ubjedljivi da pobijedimo već u prvom izbornom krugu i da ćemo na taj način sačuvati malo energije za neke nove izazove. Vjerujem da ću biti u stanju da nakon pobjede zajedno sa Vladom i parlamentom doprinesem daljem, skladnom, demokratskom i ekonomskom razvoju našeg društva'', zaključio je Đukanović.

 

Portal Analitika