Protokol

Održana komemoracija ambasadorki Ljiljani Tošković

Povodom smrti ambasadorke Ljiljane Tošković danas je u Podgorici održana komemoracija na kojoj se u prisustvu porodice, najviših državnih zvaničnika, kolega i prijatelja od nje oprostio ministar vanjskih poslova prof.dr Srđan Darmanović.  
Održana komemoracija ambasadorki Ljiljani Tošković
Portal AnalitikaIzvor

„Sa dubokim žaljenjem danas imam dužnost da se u ime Ministarstva vanjskih poslova i u ime Vlade Crne Gore, oprostim od naše drage koleginice, ambasadorke Ljiljane Tošković. Prevremenim i neočekivanim odlaskom ambasadorke Tošković, crnogorska diplomatija je izgubila uvaženog kolegu, predanog diplomatu i profesionalca, koja je cio svoj radni vijek posvetila svojoj zemlji i afirmaciji njenih vrijednosti izvan njenih granica“, kazao je ministar Darmanović.

Govoreći o životnom putu i radu ambasadorke Ljiljane Tošković, ministar Darmanović se osvrnuo na brojne i odgovorne dužnosti koje je obavljala kao savjetnik u crnogorskom Sekretarijatu za međunarodnu naučnu, prosvjetno-kulturnu i tehničku saradnju, Sekretarijatu za inostrane poslove, Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Jugoslavije, a potom u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, a službovala je i u diplomatskim predstavništvima u Vašingtonu, Pekingu i Varšavi.

1

„Dostojanstvo i istrajnost sa kojima je Ljiljana Tošković nosila odgovornost koja joj je povjerena na zahtjevnom mandatu u Kini, ali i na drugim dužnostima što ih je predano obavljala, svjedoče i o njenoj ulozi u afirmaciji žena u crnogorskoj diplomatiji i u crnogorskom društvu uopšte. Vjerujem da će njen primjer biti uzor generacijama mladih diplomata i podsjetnik koliko je odricanja, pregalaštva i posvećenosti potrebno da bi se služilo svojoj zemlji i da bi se ona dostojno predstavljala“, istakao je Darmanović.

„Na kraju, želim da, u svoje lično i u ime kolega iz Ministarstva vanjskih poslova, uputim izraze saosjećanja i saučešća Ljiljinoj porodici i prijateljima zbog njihovog nenadoknadivog gubitka. Ona je najveći dio svog života posvetila svojoj zemlji, predstavljanju njenog imidža i jačanju njene pozicije u međunarodnim okvirima i na to možete biti ponosni. Zato se, iako tužni zbog njenog odlaska, od Vaše Ljilje, a naše drage koleginice, opraštamo sa osjećanjem duboke i iskrene zahvalnosti“, naglasio je na kraju šef crnogorske diplomatije Darmanović.

Portal Analitika