Društvo

Nikolaj Velimirović: Nijesam iz Crne Gore

Na jučerašnji dan, 18. marta 1956. godine, umro je u Sjedinjenim Američkim Državama Nikolaj Velimirović, episkop ohridski i žički, poznati teolog i govornik.
Nikolaj Velimirović: Nijesam iz Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Srpska crkva ga je proglasila svetiteljem 24. maja 2003. godine. Milorad Tomanić o njemu piše: 

Vladika Nikolaj Velimirović je rođen 23. decembra 1880. godine (po starom kalendaru), ili 5. januara 1881. (po novom), u malom selu Lelić nedaleko od Valjeva. Bio je najstarije dete oca Dragomira i majke Katarine, koji su imali još osmoro dece. Kada je završio osnovnu školu i gimnaziju, Nikola Velimirović je pokušao da se upiše na vojnu akademiju, ali ga je lekarska komisija odbila zato što je bio sitan telom i uzak u grudima. S mukom je primljen i u Bogosloviju. ‘Na prijemnom ispitu kod svog episkopa pokazalo se da Nikola ima slab sluh za pevanje, pa još kada ga je episkop video onako malog, bez obzira na sve bogatstvo njegove duše, rekao je: ’Šta će nam ovaj? Zašto da šaljemo ovo slabunjavo dete? Neće izdržati tamo, umreće, te ćemo uzalud baciti pare.’ Međutim, dete se nije pokolebalo, i bilo je primljeno.‘
U Bogosloviji Nikola Velimirović je postigao daleko šire obrazovanje od onog koje je predviđeno. Mnogo je čitao i ‘proučio Tolstoja, Dostojevskog, Šekspira, Puškina, pa i Marksa i mnoge druge svetske pisce i domaće pisce i filozofe‘. Školovanje je nastavio u Rusiji, Nemačkoj i Švajcarskoj (starokatolički univerzitet u Bernu), gde je stekao doktorat iz teoloških nauka. Zvanje doktora filozofije stekao je na Oksfordskom univerzitetu. Po povratku u Srbiju, zamonašio se u manastiru Rakovici, pored Beograda, 20. decembra 1909., dobivši ime Nikolaj
.“ (Milorad Tomanić, Srpska crkva u ratu i ratovi u njoj, Beograd, 2001)
2Jedna stara, oprobana taktika za posrbljavanje Crnogoraca je – što više znamenitih Srba, i onih za koje srpski nacionalisti misle da su znameniti – proglasiti za Crnogorce, pa logika glasi – ako je mnogo srpskih velikana iz Crne Gore, onda je jasno da su Crnogorci Srbi! Izmišlja se da je Stefan Nemanja Dukljanin, iako elitni  srpski istoričari medievisti tvrde da je Rašanin koji je rođen kao izbjeglica u Duklji. Kaže se za Karađorđa da je porijeklom iz Vasojevića, iako je on porijeklom Kliment, Albanac dakle, o tome sam napisao tekst "Mit je da je Karađorđe Petrović bio porijeklom iz Vasojevića" i u njemu pokazao izvore stare preko 200 godina.

Tako se izmišlja i da je Nikolaj Velimirović crnogorskog porijekla. Srpski pjesnik Matija Bećković  je na planini Lukavici 2. avgusta 2010. godine, ovako  beśedio: 

Kao da se obistinjuje reč Sv. Vladike Nikolaja, najslavnijeg, kako beše, odakle je on? Najslavnijeg Zagarčanina, kad Srbi nemaju prijatelja na zemlji počnu da ih traže na nebu...” (Crkveno-narodni sabor na planini Lukavici, 2. avgust 2010,http://arhiva.svetigora.com/node/7491

Međutim, sami Nikolaj Velimirović izričito je tvrdio da nije crnogorskog porijekla! Pop SPC Predrag Šćepanović održao je 29. XI 2009. u Podgorici predavanje “Život i djelo Svetog vladike Nikolaja“, tada je između ostaloga rekao: 

Pošto smo ovdje u Crnoj Gori, da ispričam jedan podatak, da je jedna grupa mojih Zagarčana došla tom prilikom kod Vladike Nikolaja, da ga pita da li su to Velimirovići, da li je njegovo porijeklo iz Zagarača, on je tom prilikom rekao: ‘Kad vas vidim tako kršne i lijepe, volio bih da jesam, ali nisam‘.“ (Emisiju možete preslušati na linku:http://arhiva.svetigora.com/node/6383)   

Portal Analitika