Društvo

Izgradnja ski centra će koštati više od 27 miliona eura

Izgradnja mojkovačkog ski centra „Žarski“ na Bjelasici, započeta prošle godine, biće nastavljena onog trenutka kad se snijeg povuče sa terena gdje će se izvoditi radovi, a to će biti vrlo brzo. Taj za mojkovački kraj „projekat budućnosti“, kako ga u gradu na Tari već godinama zovu, koštaće preko 27 miliona eura. Finansiraće ga država a čitav posao, kako je planirano, biće završen 2022. godine, rekao je Pobjedi predsjednik opštine Mojkovac Ranko Mišnić dodajući da će se ski centar graditi fazno.
Izgradnja ski centra će koštati više od 27 miliona eura
PobjedaIzvor

- Projekat ski centra će se realizovati u dvije faze. Prva obuhvata izgradnju putne, vodovodne i telekomunikacione infrastrukture, elektro mreže, žičare i bazne stanice na Žarskom katunu. Ta bazna stanica imaće sve objekte i prateće sadržaje koje jedno savremeno skijalište treba da ima. U prvoj fazi, koja će, kako je planirano, biti završena krajem 2020. godine, biće nabavljena i sva mehanizacija i oprema, potrebna ski centru. Druga faza izgradnje ski centra obuhvatiće stvaranje uslova za osnježavanje staza, odnosno pravljenje vještačkog snijega, kako se ne bi dogodilo da zbog manjka padavina ski centar ne radi, kazao je Mišnić.

PUT, MOST, ŽIČARA...

To će se, naglasio je on, uraditi bez obzira što su u pitanju tereni koji nikada nijesu imali problema sa manjkom snijega.

- Ovo je, jednostavno, ozbiljan i skup razvojni projekat, rekao bih presudan za budućnost opštine, tako da se neće dozvoliti da ski centar zavisi isključivo od nebeskih darova. To je, uostalom, prepoznala i Vlada Crne Gore, zato će se i raditi sistemi za osnježavanje staza, što inače svi ozbiljni ski centri imaju - pojasnio je Mišnić.

Značajan dio posla će, po njegovim riječima, biti urađen već ove godine.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Ilustracija: kolasin1450.com

Portal Analitika