Društvo

Javni zahtjev povodom nastale ekološke katastrofe u Župi

Organizacija Župa u srcu povodom velike ekološke katastrofe koja se danas desila u Župi, a koja je nastala izlivanjem otpadnih voda iz jame Biočki stan u Mačak i dalje u Gračanicu i Liverovićko jezero zahtijeva od Vlade Crne Gore i posebno Ministarstva ekonomije da obustavi eksploataciju dok se ne utvrdi razmjera ove štete nanesene prirodi Župe. Pozivamo Vladu Crne Gore i Premijera Duška Markovića da najhitnije pošalje nadležne inspekcije i sastavi komisiju radi utvrđivanja obima ekološke štete. Zahtijevamo da u toj komisiji osim predstavnika Mjesne zajednice Župa bude i predstavnik organizacije Župa u srcu, saopšteno je iz NVO "Župa".
Javni zahtjev povodom nastale ekološke katastrofe u Župi
Portal AnalitikaIzvor

- Zahtijevamo od Službe za inspekcijski nadzor da u najhitnijem roku pošalje sve nadležne inspekcije u kontrolu eksploatacije rude boksita, jer smo mi u prethodnom periodu osim na opasnosti od izlivanja voda ukazivali i na uslove u kojima rade radnici u jami Biočki stan i na moguće opasnosti od većih katastrofa.

Pozivamo Vladu Crne Gore i Državno tužilaštvo da ispitaju dosadašnji rad Glavnog rudarskog inspektora Draška Markovića radi utvrđivanja njegovih eventualnih propusta  u ispunjavanju obaveza iz ugovora o eksploataciji rude boksita u Župi Nikšićkoj, ali i zakonskih obaveza koje se odnose na odvajanje sredstava za rekultivaciju i svih drugih obaveza koje nosi ovakva eksploatacija.

Pozivamo lokalne komunalne inspekcije da u skladu sa svojim nadležnostima utvrde odgovornost i kazne odgovorne za ovaj ekološki incident.

Zahtijevamo od ekološke inspekcije da naredi hitan monitoring i ispitivanje kvaliteta i sadržaja vode potoka Mačak, Gračanice i Liverovićkog jezera. Očekujemo da će se ovaj monitoring nastaviti tokom čitave godine kako bi se znalo da li je ova voda bezbjedna za korišćenje i upotrebu pošto veliki broj stanovnika Župe i naselja nizvodno od brane Liverovići koristi tu vodu.

Zahtijevamo od Vlade Crne Gore ukoliko se utvrdi ekološka šteta da aktivira Polisu osiguranja od odgovornosti za štetu nanesenu životnoj sredini - kaže se na kraju saopštenja NVO "Župa".

Portal Analitika